​Du kan rädda liv

Antalet organdonatorer i Sverige räcker inte för att fylla behovet. Om du inte har tagit ställning i frågan är Donationsveckan 9–15 oktober ett bra tillfälle att göra det. Genom att göra din vilja känd kan du rädda liv.

 

En förutsättning för transplantation är att det finns människor som vill donera sina organ och vävnader. Genom transplantation kan sjuka organ och vävnader ersättas av friska från en annan människa.

– Att ta ställning för donation av organ och vävnader kan rädda någons liv, säger Monika Långström, lokalt donationsansvarig sjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus.

I fjol blev 185 svenskar organdonatorer efter sin död, vilket ledde till många livsviktiga transplantationer. 1 juli 2017 fanns ett behov av 830 organ i Sverige. Varje år dör många i väntelistan eftersom det inte finns nog med donatorer för att fylla behovet av organ till alla de patienter som väntar på en transplantation.

– Alla kan ta ställning oavsett sjukdom och ålder, ingen är för gammal. Vården gör alltid en individuell bedömning. Förra året var donatorerna mellan 13 och 88 år, säger Monika Långström.

Bättre kunskap om donation
Donationsveckan, 9–15 oktober, är ett årligen återkommande nationellt initiativ från Socialstyrelsen. Det här är sjunde året som veckan äger rum.

– Målet är att allmänheten ska få bättre kunskap om organ- och vävnadsdonation och att fler ska ta ställning i frågan, berättar Monika Långström.

Ett annat mål med veckan är att de som redan har tagit ställning i frågan ska sprida budskapet vidare till de som ännu inte gjort ett aktivt val.

Under veckan uppmärksammas donation runt om i länet och i Umeå sker det lokala aktiviteter. Donationsansvariga från landstinget kommer tillsammans med Medicinkliniken, IVF-kliniken och Blodcentralen att svara på frågor och informera om donation, samt dela ut donationskort. Aktiviteterna sker i samarbete med Njurföreningen Västerbotten och Funktionsrätt Umeå.

Förutom organ och vävnad kommer blodgivning, donation av könsceller (ägg och spermier) och stamceller att vara i fokus.

Aktiviteter i Umeå
Tisdag 10/10
10.00−14.00 Tillfälle att ställa frågor, Lindellhallen på Umeå universitet.

Onsdag 11/10
17.00−20.00 Tillfälle att ställa frågor, IKSU sport.

Torsdag 12/10
10.00−14.00 Tillfälle att ställa frågor, korridoren utanför Alva kultur på Norrlands universitetssjukhus (Nus).
13.00–14.00 Håkan Westling berättar om sitt liv med ett nytt hjärta. Kafé Kom in på Öbacka.

Fredag 13/10
12.00−13.00 Lunchföreläsning om donation av organ och vävnader samt anhöriga berättar om sina upplevelser. Betula, Nus.

Så här kan du berätta hur du vill ha det

Alla tre sätt är lika giltiga och det är det senaste ställningstagandet som gäller. Det finns ingen åldersgräns för att anmäla sitt val till donationsregistret. Om du har frågor om donation kan du mejla donation@vll.se

Det finns mer att läsa på www.1177.se/organdonation.

 

Olika sorters donation
Organ- och vävnad
I Sverige genomförs cirka 700 organtransplantationer varje år. De organ som transplanteras är njure, lever, hjärta, lungor, bukspottkörtel och tunntarm. Det går även att transplantera vävnader som hud, hornhinna, hjärtklaff och benvävnad. Dessutom transplanteras cell-öar från bukspottkörteln. Njure samt bit av lever går att donera från en levande givare.
Läs mer: www.livsviktigt.se

Blod
Blod är en färskvara som hela tiden behöver fyllas på. I Västerbotten finns blodcentraler i Umeå, Skellefteå och Lycksele, samt blodbussar.
Läs mer: www.geblod.nu

Könsceller
IVF-kliniken Umeå, som samarbetar med kvinnokliniken vid Norrlands universitetssjukhus, tar emot donationer av ägg och spermier och utför cirka 850 IVF-behandlingar per år.
Läs mer: www.ivfkliniken.se/umea

Stamceller
Blodstamceller är de celler som bildar blod. Varje dag drabbas någon i Sverige av en livshotande sjukdom som kan behandlas med blodstamceller från en donator. Tobiasregistret är ett nationellt stamcellsgivarregister som du kan anmäla dig till, där flera tusen personer söker efter en matchande givare varje år.
Läs mer: www.tobiasregistret.se

 

Donation i siffror
Under 2016 blev 185 svenskar organdonatorer efter sin död.
Totalt väntade 830 personer på ett eller flera organ den 1 juli 2017.
22 personer avled under 2016 i väntan på transplantation.
786 organtransplantationer genomfördes, av dessa kom 135 från levande donatorer.
1190 vävnadstransplantationer utfördes, bland annat 759 hornhinnor och 206 hjärtklaffar.
Den 11 september 2017 fanns 1 580 494 personer registrerade i registret.
Källa: www.livsviktigt.se och www.socialstyrelsen.se

 

Publicerad i MyNewsDesk

Text: Linn Johansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.