Oviss väntan på en ny njure

Söderköping: Han hoppas få jobb för att ha råd med egen lägenhet och utrymme för hemdialys som skulle spara tid och resor. Oskar Larsson, 24 år, har tuffare livsvillkor än de flesta jämnåriga. Han väntar på en ny njure, men vet inte när.

 

Att möta Oskar är att möta en till synes frisk kille, lättsam att prata med och som har lätt för att skratta. Men han måste ha livsuppehållande bloddialys tre gånger i veckan på sjukhuset, fyra timmar varje gång.

– Jag visar inte alltid utåt vad jag känner, det är väldigt mycket väntan och det tär på psyket, säger Oskar. Och jag känner att min ungdomstid försvinner, jag kan inte gå ut med kompisarna och ha kul på samma sätt som andra och måste vara jättenoga med vad jag äter.

– Det var när jag skulle sluta tvåan på gymnasiet det upptäcktes att mina njurar slutat fungera, det är tre år sedan.

Han kom in sent på gymnasiet eftersom han var skoltrött och tog en paus först med ströjobb. Drömmen om att bli maskinist och köra stora maskiner är lagd på is, nu hoppas han istället få ett deltidsjobb eftersom försäkringskassans 6 000 inte räcker långt.

– Jag klarar inte så mycket fysiskt arbete, men enstaka lyft och gång går bra, eller på kontor, jag har också bil och körkort, säger Oskar

Det är bilen, eller rättare sagt ljudet i den, som är hans stora hobby och gör att han kan fokusera på annat än sjukdom.

Hans röda VW Lupo är mer än ett fordon. Tillsammans med Bra Ljud i Bil, Norrköping, har han fyllt bilen med en ljudanläggning i baksäte, baklucka, dörrar. När Oskar drar på ljudet förvandlas den lilla bilen till en ljudmaskin med decibelkraft som ett startande reaplan, 151 dB. Men här är det musik i kristallklart ljud, som hörs långt när dörrar och baklucka öppnas. Det är en häftig upplevelse. Det är också klubbträffar och tävlingar i billjud.

– Jag åker på en del träffar och vi är också med och står för ljudet på en del arrangemang, säger Oskar.

Att han blev njursjuk bygger på en sjukdomshistoria som verkar närmast ofattbar för någon som bara är 24. Problem med sårläkning, infektionssjukdomar, mycoplasmabakterier som ledde till lunginflammation, skador på armar och ben, skallskador, migränattacker. Kroppen tog stryk och började attackera sig själv.

Det han tycker är märkligt är att ingen inom vården sett de dåliga njurvärdena tidigare så att utvecklingen kunde ha bromsats innan det gick så långt som till kollaps.

Närmast väntar en operation för att få bort flera körtlar som överproducerar kalcium. När njurarna strejkar – kroppens reningsverk – påverkas en rad andra organ. Oskar har fått kämpa med rekordhögt blodtryckt och påverkan på hjärtat.

Den operationen måste göras innan han sätts upp på väntelista för njurtransplantation. Än har han ungdomsförtur, men den räcker bara i två år till. Sedan hamnar han på den vanliga väntelistan.

Njurar är organ som även kan doneras av levande personer.

– Men ingen i min släkt är lämplig som donator, säger Oskar.

På ryggen, över en av njurarna, har han låtit tatuera Out of order.

– Jag måste försöka få lite humor i det också, inte bara känna att jag mår dåligt.

Och han ser förstås fram mot dagen då han kan få en frisk njure och leva ett normalt liv utan ständig dialys.

– Det är den morot som gör att jag orkar med det här.

 

Publicerad i Norrköpings Tidningar

Text: Anne-Marie Karlsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.