Lång väntan på njure. Malin räddades av pappa

Malin Haglund i Umeå var bara 16 år när hon behövde en ny njure. Kön till donation var lång – men Malins räddning fanns närmare än vad hon trott.

website

Just nu pågår ”Donationsveckan” runt om i landet, ett sätt för Socialstyrelsen att uppmärksamma det stora behovet av donatorer. Idag finns 1,6 miljoner svenskar i donationsregistret – men fler behövs.

En som vet hur det är att vänta på ett organ är Malin Haglund i Umeå. Hon drabbades av en ärftlig njursjukdom när hon var 16 år gammal. Men Malin hade tur – hennes pappa kunde bli donator.

– Pappa ställde upp. ”Kan jag ska Malin få min ena njure” sa han. Han kunde och nu lever jag – 16 år efter operationen, berättar Malin Haglund för SVT.

Idag äter Malin mediciner varje dag för att den nya njuren skall fungera.

Lång kö till operation

För 16 år sen åkte hon till Göteborg och Sahlgrenska sjukhuset för en operation – och dit åker Västerbottningarna fortfarande. Hittills i år har 16 länsbor fått en ny njure i Göteborg. Men det skulle behövas många många fler givare då kön till en njuroperation är lång. Mellan två till fyra år om du behöver en ny njure.

– Då handlar det om avlidna personers njurar. Handlar det om transplantationer från levande personer går det betydligt fortare. Men då är också sådana fall betydligt mer ovanliga, säger Agneta Henriksson som är kösamordnare och sjuksköterska vid Norrlands universitetssjukhus.

Malin: Viktigt att ta ställning

Idag har Malin Haglund just blivit tvåbarnsmamma.

– Det är jätteviktigt att man tar ställning. Att man själv reflekterar och beslutar hur man ska göra efter sin död. Vill man donera eller vill man inte? Det är jätteviktigt helt enkelt, säger Malin.

Publicerad i SVT

Text: Anders Öhlund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.