Över 800 personer väntar på organ i Sverige

 

Över 800 personer står i kö och väntar på ett eller flera organ i Sverige. Förra året avled 40 personer som väntade på transplantation.
– Det är fortfarande stor brist på organ, säger Monika Långström, donationsansvarig sjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus.

Det är fortfarande många som inte tagit ställning till om de vill donera organ när de dör. Bara 1,7 miljoner av Sveriges befolkning har anmält sig till donationsregistret.

– Det är viktigt är att man gör det så att man inte belastar närstående när man är död. Det är en svår fråga att få när ens nära och kära har dött. Donatorerna har ökat om man ser till fjolåret men det är fortfarande stor brist på organ, säger Monika Långström.

”Man kan rädda liv”

I Västerbotten väntar 23 personer på ett organ. Svårast är det att hitta donationer till barn.

– En donator kan rädda nio personers liv när det gäller organ, sedan är det vävnader där hornhinnor är den vävnad som är vanligast och då får man tillbaka synen, säger Monika Långström.

Hon tror att det finns mycket okunskap kring donationer.

– Många tänker kanske bara att det är till forskning och medicinska ändamål och det förekommer också men det viktiga är att man ger till någon som behöver det nu för att överleva, säger Monika Långström.

Skriven av Maria Ehrlin
Publicerad av SVT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.