Adam, 27, måste få ett nytt hjärta

Adam Treviks hjärta fungerar inte.

Nu väntar han på samtalet som kan förändra allt och rädda hans liv.

– Det är jobbigt nu men blicken ligger på hur det kommer att bli sen. Att jag blir frisk, säger han.

Adam nyheter

Sedan en tid tillbaka går 27-årige Adam Trevik från Värnamo inte en meter utan sin mobiltelefon och personsökare.

När samtalet väl kommer är det bråttom. Inom en timme ska han bli hämtad med taxi och sedan flygas till Lund där ett högspecialistteam väntar i en operationssal för att ta ut hans hjärta och ersätta det med donerat.

Men när samtalet kommer vet han inte. Risken är att det kan dröja. Länge.

– Det är en enorm organbrist i Sverige och av de omkring 800 stycken som är uppsatta på listan väntar 30-40 på ett hjärta, säger han.

Måste matcha med donatorn

Och det är mycket som ska stämma. Mottagaren matchas med donatorn utifrån blodgrupp, ålder och rätt kroppsstorlek. Den på listan som bedöms som mest sjuk får organet.

Adam har varit sjuk i hela sitt liv. Han föddes med sjukdomen Beckers muskeldystrofi som påverkar musklerna, även hjärtat. Men de första åren märktes ingenting. Adam spelade fotboll och levde som vilket barn som helst.

Men i 12-årsåldern blev han sämre och det var först då som sjukdomen kunde diagnosticeras.

Ytterligare några år senare blev även hjärtat påverkat och Adam sattes in på behandling.

Sedan dess har han ätit medicin för hjärtat, hela tiden med insikten om att medicinerna var där för evigt. Men inte mer än så.

– Så tidigt visste man inte att hjärtat skulle bli så dåligt. Det var först när jag var 25 år som läkarna tog upp att jag skulle behöva bli transplanterad.

Adam har levt ett normalt liv

Då var beskedet att han troligtvis skulle behöva bli hjärttransplanterad någon gång under livet.

– Men att det skulle komma så här, vid 27 års ålder, det såg jag inte riktigt framför mig, säger Adam som beskriver att han har haft ett tämligen vanligt liv ända fram till i somras.

– Jag har pluggat i Halmstad och Lund, jobbat heltid som butikschef och allt har varit normalt utöver det med medicineringen då och att jag inte har kunnat idrotta så hårt, mer lågintensivt.

Men förra sommaren vände det. Adam blev hastigt sämre och efter flera akuta inläggningar kom läkarna tidigt i höstas fram till att hjärtat var slut och att han behövde ett nytt.

För att överleva i väntan på ett nytt hjärta har Adam fått en hjärtpump inopererad. Foto: HJÄRTPUMP

Han har fått en pump inopererad som hjälper hjärtat att få ut blodet i kroppen. Det håller honom tills vidare vid liv. Men han behöver ett nytt hjärta.

Tills dess är det inte mycket mer att göra än att vänta.

– Jag är tillbaka på jobbet och arbetstränar. Det är skönt att ha något att göra, det gör väntan lite kortare i alla fall.

”Måste tänka positivt”

Trots allvaret är Adams humör på topp. Han ser inget annat framför sig än att personsökaren som transplantationsenheten har gett honom ska börja pipa.

– Det har varit chockartat och jag förstår att mina anhöriga kanske har det ännu jobbigare. Men jag har valt att se det positivt. Jag måste det. Det är inget annat jag kan påverka. Nu är jag sjuk men sedan blir jag frisk, säger han.

Adam Trevik har tidigare berättat om sin situation i Värnamo Nyheter. Han gör det för att sätta fokus på organbristen.

– Jag vill att folk aktivt ska ta ställning för organdonation, vi är inte så bra på det här i Sverige. En donator kan rädda upp till åtta liv. Jag tycker att man ska göra sin inställning känd för anhöriga eller registrera sig på något av de sätt som finns.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.