Anders, 57, lurade döden – nu vädjar han till andra

Anders Härneman firar ettårsdagen av sitt nya liv – med en viktig önskning om fler organdonatorer.

– Jag hade en vansinnig tur. Jag var så dålig att livet hängde på en mycket skör tråd, berättar han.

Ett år med nya lungor. Det kunde 57-årige Anders Härneman i Göteborg fira i veckan. De gamla var slut, i en sjukdom som kallas idiopatisk lungfibros och som förstör lungvävnaden.

– Sjukdomen gör det svårare och svårare att syresätta sig. I april förra året blev läget akut, sjukdomen spred sig snabbt och jag blev mycket dålig, berättar Anders.

Tackar på Facebook

Han låg inlagd på sjukhus med syrgas och väntade på två nya lungor. Det såg mörkt ut.

– Sannolikheten var inte stor att organ av rätt storlek, vävnadstyp och blodgrupp skulle bli tillgängliga när jag behövde dem. Men de kom. Transplantationen kunde göras i sista minuten och det räddade mitt liv, säger Anders Härneman.

Foto: Privat

Han berättar att han ofta tänker på den okända organdonator som lät sina lungor leva vidare – och i ett Facebookinlägg skriver han om sin stora tacksamhet:

”Jag har den fantastiska personalen på Sahlgrenska Sjukhuset att tacka för så mycket. Men framför allt går mina tankar till en enskild person. En som avgörande bidrog till min överlevnad genom att bli organdonator efter sin egen bortgång. En för mig helt okänd, vars lungor nu fylls av luft för varje andetag jag tar.”

Få i donationsregistret

– Tyvärr är det inte så för alla. Många dör i väntan på nya organ, säger Anders Härneman.

Varje år dör mellan 30 och 50 människor i Sverige i väntan på transplantation. Trots att 85 procent av svenskarna är positiva till organdonationer – en internationellt sett mycket hög siffra – är bara 16 procent listade i donationsregistret.

 

Anders Härneman tror att det helt enkelt beror på okunskap.

– Det är inte ett attitydproblem, utan en kunskapsfråga. Många vet inte hur de ska göra. Ändå är det så enkelt. Man måste inte ens anmäla sig till donationsregistret. Man kan bara skriva ett donationskort och berätta vad man vill, säger han.

”Du kan rädda liv”

Därför hade Anders bara en önskning när han i veckan firade ettårsdagen av sitt nya liv: att hans vänner och bekanta på sociala medier skulle anmäla sig som organdonatorer.

– Det är hur enkelt som helst. Det tar bara någon minut – och du kan rädda ett liv, säger han.

Anders Härnemans väg tillbaka efter lungtransplantationen har inte varit spikrak.

– Men att ägna kraft åt det vore att inte respektera livet. Det har varit ett helt fantastiskt och kämpigt år. Både underbart och svårt. Jag är medveten om att rehabilitering tar sin tid, säger han.

Skriven av: Lars Lindström
Publicerad av: Expresse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.