Andy Cole talar ut om depressionen och självmordstankarna

”Jag vet inte om jag kan fortsätta”

Andy Cole
Förra året räddades Andy Coles liv tack vare en donerad njure från hans brorson.

Nu berättar den förre Manchester United-stjärnan om depressionen som följt honom efter transplantationen.

– Förut så såg jag människor som var deprimerade och självmordsbenägna utan att riktigt förstå. Nu är jag i samma position, säger han i en intervju med The Guardian.

 Pålitlig målskytt i klubben mellan 1996 och 2001, Premier League-mästare fem gånger och delaktig i det legendariska lag som vann trippeln 1999.

Ett facit som placerar Andy Cole bland de främsta i Manchester Uniteds historia.

Sedan tio år tillbaka har den 47-årige engelsmannen lagt fotbollsskorna på hyllan. Efter karriären har Cole bland annat verkat som ambassadör för Manchester United – och det var i den rollen som han 2015 fick ett virus i samband med ett uppdrag i Vietnamn och blev allvarligt sjuk.

Den forne anfallaren förnekade till en början sitt tillstånd men sökte till sist läkarvård efter en tid av utmattning och svullenhet.

Andy Cole under tiden i Manchester United

”Man får självmordstankar”

Då konstaterades att Coles njure hade reducerats till sju procent av sin normala arbetskapacitet. Våren 2017 kunde hans liv räddas tack vare att hans brorson, Alexander Palmer, ställde upp och donerade sin njure.

För The Guardian berättar nu Andy Cole att han efter transplantationen gått in i en djup depression, mycket på grund av de mediciner han tvingades ta.

– Jag var deprimerad efter transplantationen för det är väldigt tufft att förstå det trauma som du fortfarande står inför. Jag minns att jag tömde en stor väska med medicin, grät och tänkte: ”För att jag ska överleva så måste jag ta det här. I resten av mitt liv. Jag vet inte om jag kan fortsätta”, säger Cole.

Han medger att han har haft tankar på att ta sitt liv och att han fortfarande mår psykiskt dåligt.

– Förut så såg jag människor som var deprimerade och självmordsbenägna utan att riktigt förstå. Nu är jag i samma position. Depressionen kickar in, du får självmordstankar.

Ber om förlåtelse

Cole valde att göra intervjun med The Guardian för att lätta sitt hjärta, tacka sin brorson som räddade livet på honom – och be om ursäkt till alla som han sårat när han själv har mått dåligt.

– Jag kämpar fortfarande både psykiskt och fysiskt. Medicineringen gör att det går upp och ner. Jag skulle aldrig önska någon det här för det är en väldigt kraftfull upplevelse. Den bringar destruktivitet även till ditt familjeliv, säger Cole och tillägger:

– Jag ber om förlåtelse till alla för att jag har varit som jag har varit. Att jag torterade mig själv på grund av en sjukdom är fruktansvärt.

Publicerad av Aftonbladet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.