Artikelserie: Livet och döden – om donation

ORGANDONATION. I dag väntar 830 personer i Sverige på ett nytt hjärta, nya lungor, en njure eller något annat organ. De vet att det finns en risk att en matchande donator aldrig dyker upp eller att tiden helt enkelt inte kommer räcka till. Trots det kämpar de varje dag för att få fortsätta leva och hoppet är det sista som lämnar dem.

 

I vår serie om organdonation kommer vi berätta historierna som slutade lyckligt, men också de som borde fått ett annat slut.

För 15-åriga Jonathan räckte tiden inte till. Fram tills de sista skälvande dagarna hoppades han att nya lungor skulle dyka upp. Han somnade in under ett stjärnbestrött sjukhustak omgiven av sin familj.

För William hann livet knappt börja innan det riskerade att ta slut. Tack vare att hans farbror donerade en bit av sin lever är han i dag en pigg och glad sexåring, vars hjälte och bästa vän är just farbror Daniel.

Mia förlorade sin älskade mamma plötsligt och smärtsamt. 14 år senare kan hon dock glädjas över att hennes mammas död innebar nytt liv åt fyra andra.

Under de kommande veckorna kommer vi berätta deras och många andras historier.

I serien kommer vi även möta de som aldrig slutar kämpa för att ge andra människor en andra chans att leva.

Kerstin har arbetat som transplantationskoordinator i över 30 år. När någon avlider under rätt förutsättningar för att bli donator är det hennes jobb att se till att alla delar faller på plats.

Första steget är att ta reda på den avlidnes ställning till donation.

85 procent av svenskarna ställer sig positiva till att donera. Tyvärr är det få som gjort sin vilja känd. I donationsregistret finns i dag 1 573 525 personer registrerade.

För att skona anhöriga från att tvingas ta det beslutet i en pressad situation är det viktigt att du tar ställning och anmäler detta till donationsregistret. Det tar bara några minuter.

Jag har tagit ställning. Har du?

Samtliga delar av serien finner du här:

LÄS MER: Victoria fick en ny njure och en andra chans i livet

LÄS MER: Kerstin har jour dygnet runt för att inte missa ett organ

LÄS MER: Mias mamma dog – gav liv åt fyra

LÄS MER: William räddades till livet av farbror Daniel

LÄS MER: Jonathan, 15, dog i väntan på organ

LÄS MER: Så ska fler få chans att donera sina organ efter sin död

 

Publicerad i Lokaltidningen

Text: Sanna Hjalmarsson

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.