Emilia, 19, fick ett sms – sedan låg hon på sjukhuset

Emilia Gräsberg, 19, visste att hon var tvungen att agera snabbt när hon läste meddelandet.

Kort därpå låg hon på operationsbordet.

– Det framgick att det var ett barn, en liten flicka som vägde tolv kilo, som behövde hjälp. Mer än så visste jag inte, säger hon.

I våras kom mejlet som Emilia Gräsberg, 19, trodde skulle dröja betydligt längre. Kanske skulle det ta år, eller kanske skulle beskedet inte komma alls.

När hon vaknade och tittade på sin telefon såg hon ett mejl, ett sms och ett flertal missade samtal.

– Det kändes overkligt, säger hon.

– Jag såg att det var brådskande och att jag skulle ringa upp så snart som möjligt.

Här är mejlet Emilia fick.Foto: SKÄRMDUMP

Hon hade anmält sig hos Tobiasregistret bara fyra månader tidigare, villig att donera stamceller från benmärgen till någon i behov.

– Det är ganska ovanligt att det går så snabbt. Att just jag av alla människor matchades med någon … jag blev jätteglad!

”Kan vara avgörande”

Emilia Gräsberg, som är från Karlskoga, fick inledningsvis inte veta mer än att läget var akut, och att personen var väldigt sjuk. Inom kort fick hon veta att det gällde ett barn.

– Det framgick att det var ett barn, en liten flicka som vägde tolv kilo, som behövde hjälp. Mer än så visste jag inte när jag donerade.

Här är Emilia på väg till operationen.Foto: PRIVAT

Emilia Gräsberg har många barn i släkten och med vetskapen om vem som skulle ta emot benmärgen blev vikten av operationen väldigt påtaglig.

– Det är helt otroligt att det här kan vara avgörande för om det här barnet får en uppväxt eller inte.

”Kan göra så mycket för en annan människa”

Emilia Gräsbergs gärning har uppmärksammats av Tobiasregistret i ett inlägg på Facebook –där också processen för organdonationen beskrivs med Emilias egna ord.

”Efter en del planering, undersökningar och blodprover var det dags för donation. Eftersom min patient vägde så lite, samt att läget var kritiskt, var den säkraste metoden att utvinna mina blodstamceller via min benmärg (vilket innebar en liten operation). Med hjälp av två nålar sög läkarna ut benmärg ur min höft. Ingreppet tog cirka 30 minuter och jag var sövd under hela processen”, skriver hon.

Emilia har öppet delat med sig av sin berättelse om donationen.Foto: PRIVAT

”När jag vaknade upp förklarade läkarna för mig att allt gått bra och att min benmärg redan var på väg till patienten. Det var nu jag förstod att det var på riktigt – jag kanske har räddat livet på ett barn.”

I efterhand är det viktigt för Emilia att fler nås av budskapet och överväger att registrera sig.

– Det är inte svårt alls. Det lilla man gör kan göra så mycket för en annan människa eller familj. Chansen är så liten att man matchas, så om varje människa gör det här får fler chansen att bli friska, säger hon.

Nu vill hon att fler ska registrera sig hos Tobiasregistret.Foto: PRIVAT

Skriven av Atilla Yoldas
Publicerad av Expressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.