Frank Andersson hittades kollapsad – opereras i dag

Frank Andersson tvingas till en hjärtoperation.
Brottningsstjärnan får en pump inopererad under torsdagen för att sedan kunna göra en hjärttransplantation om hundra dagar.
Beslutet togs efter att den folkkära idrottsmannen varit nära att dö.

– Det här blir mitt livs tuffaste match, säger Frank Andersson via sin manager Robert Gidlöf.

Frank Andersson tvingas till två allvarliga operationer på grund av sina hjärtproblem. Brottningsstjärnans vänstra kammare fungerar inte längre och han tvingas i morgon bitti operera in en hjärtpump. Det första ingreppet ska möjliggöra att han om sex månader kan få en hjärttransplantation på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
– Nu är det jobbigt. Det är en jävla uppförsbacke, men jag är beredd och vill gå den här kampen, men det blir den tuffaste matchen jag har gått. Det blir mitt livs svåraste match. Det kan sluta hursomhelst, men jag har inget val, säger Frank Andersson via sin nära vän Robert Gidlöf.
Hans manager Gidlöf, som finns vid hans sida, förklarar ingreppet.
– Man opererar in en pump i hjärtat för han är för svag för att göra en transplantation i dag. Men planen är att göra en transplantation om hundra dagar, säger han.
Operationen kommer att ta sex timmar.
– Det är väldig få som har gjort den här operationen i Sverige så han blir lite av ett pilotfall, säger Gidlöf.

– Hans vänstra kammare är slut. Då tillsätter de den här pumpen i stället för hans vänstra kammare. Den pumpar ut syre, säger han och förklarar att pumpen cirkulerar fem liter blod i minuten.

”Riskerar att förblöd

Ingreppet är nödvändigt för Andersson som blev en av Sveriges mest älskade idrottsmän genom tre VM-guld i brottning, fyra EM-guld och en OS-medalj.

– Skulle Frank gå ut utanför sjukhusväggarna nu så pratar vi timmar innan dör. Han skulle inte palla det, säger Gidlöf.
Kirurgerna har förklarat för Frank Andersson att förutsättningarna inte är idealiska. Den första tiden efter ingreppet kommer att vara avgörande för hans hälsa.

–  Läkarna är hoppfulla, men det finns en risk att han förblöder, säger Gidlöf.

–  Det är också stora risker att han drabbas av blodproppar. På grund av detta kommer de tre första dagarna vara kritiska, säger managern.
Frank Andersson och Robert Gidlöf har varit vänner i 35 år. Brottningsstjärnan har bott hos Gidlöf de senaste veckorna i väntan på att få möbler till sin lägenhet.

 

Frank Andersson var med i ”Let’s dance” och kom tvåa.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

En halvtimme från att dö

Under tiden hos Gidlöf fick Frank Andersson föras akut till sjukhus två gånger på grund av hjärtproblem.

– Första gången hade han slocknat på bordet, säger Gidlöf. Då var han i princip borta. Då var han iskall och helt blå i ansiktet. Då ringde jag 112. Ambulanspersonalen sa att det var i grevens tid. Jag kom hem en halvtimme tidigare från gymmet än jag brukar, jag fick bara en känsla av att det behövdes, och ambulanspersonalen sa att jag kom i grevens tid för annars hade det varit slut. De sa att de 30 minuterna kan ha varit livsavgörande.
Gidlöf läser upp ett sms han precis fått från Frank Andersson inför operationen.

– Jag fick ett jävligt fint sms precis nu där det stod: ”Om jag inte vaknar så ska du veta att det var underbart att ha dig som vän”.
Gidlöd tystnar innan han fortsätter.

– Det är smärtsamt att se honom nu. Han är helt uttorkad. Det är inte Frank Andersson längre. Men han är laddad för han vet att det inte funkar om han inte får en transplantation.
Frank Andersson var en av världens bästa brottare under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Han vann sina VM-guld 1977, 1979 och 1982. Det olympiskt bronset kom 1984 i Los Angeles.

”Han har mycket liv kvar att leva”

Andersson fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 1977 och tillhör de så kallade 56:orna, de svenska idrottsstjärnor födda 1956 – Björn Borg, Ingemar Stenmark, Linda Haglund och Thomas Wassberg – som under samma era hade stora internationella framgångar.

Efter karriären har Frank Andersson delvis livnärt sig som tv-kändis i olika tävlingsprogram som ”Robinson Vip”, ”Mästarnas mästare” och ”Let’s dance”. Han var även anlitad för ”Farmen VIP”, men tvingades avbryta inspelningen i sommar på grund av hjärtproblemen.

– Han är bara 62 år gammal. Han har mycket liv kvar att leva, säger Gidlöf.

– Jag vill se den där gamla skithögen springa och gapa på ungdomarna när han är 75-80 år.

Skriven av Robert Börjesson
Publicerad i Expressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.