”Ibland får man säga till sig själv att man lever nu”

Akallabon Mathilda Söderberg lever med en transplanterad njure sedan 15 år tillbaks. Samtidigt som hon är oerhört tacksam så finns rädslan att bli sjuk och behöva göra om allt igen.

Just nu pågår donationsveckan som är en årligen återkommande kampanjvecka som Socialstyrelsen ligger bakom. Mathilda Söderberg är en av de personer som lever med ett donerat organ i Sverige.

– En medellivslängd på en transplanterad njure är 15 år. Den första juni var det 15 år för mig och då dök tankar upp om hur länge till njuren kommer orka, ska jag börja om allt på nytt? Det är hemskt att man tänker så, men det finns i bakhuvudet. Vissa dagar tar det över mer. Ibland får man säga till sig själv att man lever nu. Kommer den dagen får jag ta det då.

Hur hanterar du rädsla? Har du fått hjälp av vården att hantera det?

– Nej, jag har tagit kontakt med terapeut på egen hand. Nu när man är vuxen så inser man att man varit med om en del. Man måste få bearbeta det man varit med om.

Vad vill du säga till den som väntar på organ?

– Förhoppningsvis kommer den dagen, man måste vara tacksam.

Du är tacksam?

– Oerhört.

Vad sa din mamma när du fick din njure som 10-åring?

– Du är frisk nu Mathilda, och så grät hon.

Om Mathildas resa:

Mathilda fick sin njure 2002. Under tre månader fick hon vara isolerad på ett sjukhusrum, för att kroppen inte skulle stöta bort njuren. Att leva med en transplanterad njure gör att Mathilda inte kan dricka någon alkohol. Hon äter också medicin, hon behöver dels sänka immunförsvaret för att hennes kropp inte ska stöta bort njuren. För att ha något slags immunförsvar äter hon kortison. Medicineringen gör att hon kan få värk i sina leder och inte har ork att jobba ibland. Mathilda säger hon idag känner stor tacksamhet för vardagliga saker, som att vara tillsammans med sin sambo och att hon har möjlighet att få barn.

 

Publicerad i P5 Stockholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.