Ida, 16, har bytt ut sex organ

Hon kräktes ständigt, hade enorma smärtor, dropp under hela dygnet och har bytt ut sex organ. Under flera månader kunde hon inte ens röra sina fingrar. Men just i dag, efter ett halvt liv på sjukhus, mår Ida Johansson bra. – Jag var nära att ge upp – gör aldrig det. Fortsätt kämpa, det blir bättre, säger hon.

Det började redan när Ida var sex månader gammal. Mamma Sofia och pappa Magnus förstod att någonting var väldigt fel efter att deras dotter drabbats av en kraftig förkylning som vägrade släppa.

– Hon bara kräktes hela tiden. Det sköljde upp så fort hon åt och magen var väldigt uppsvälld, säger Sofia Klint.

Efter flera ambulansturer och sex veckor på sjukhus i Jönköping diagnostiserades Ida i Göteborg, som första person i Sverige, med den medfödda och mycket allvarliga tarmsjukdomen autoimmun intestinal leiomyosit.

Hon fick genomgå mängder av undersökningar och provtagningar och testades med olika mediciner. Från åtta månaders ålder fick hon sondmatas.

– Men när jag blev fem-sex år så hjälpte ingenting längre och de fick ta bort delar av tarmen, berättar Ida.

Det skulle dock bli betydligt värre. Ida genomgick flera operationer och blev tvungen att få i stort sett all näring och vätska intravenöst. Inte heller det räckte.

– När jag var tio-elva fick jag stomipåse. Den hjälpte inte heller och till slut blev transplantation en sista utväg.

I november 2013 sattes hon upp på transplantationslistan – där fick hon stå i åtta månader.

– Jag hade så himla ont i magen, den var väldigt uppsvälld och jag kräktes hela tiden. Jag kunde knappt äta eller gå i skolan, jag hade inget liv, säger Ida.

Efter en lång och extremt påfrestande väntan kom telefonsamtalet – det fanns organ som skulle kunna passa. Då var Ida 12 år.

17 timmars operation och många veckors nedsövdhet senare så vaknade hon upp, helt ovetandes om vad hon gått igenom.

– Jag bytte ut tunntarm, mjälte, bukspottkörtel, magsäck, lever och tjocktarm. Men det funkade inte med tjocktarmen så jag fick operera ut den igen. Nu har jag ingen alls, säger Ida.

Därefter började ett, om möjligt, än värre helvete.

– Jag låg på intensivvårdsavdelning i flera månader, det var jättejobbigt. Jag kunde inte röra mig, inte ens mina fingrar. Jag fick inte duscha på jättelänge, inte ens öppna ett fönster på grund av infektionsrisken. Jag bara låg där, säger Ida.

– Hon kunde inte lyfta sitt eget huvud, hon var som en bebis. Det var som att börja om från noll, berättar mamma Sofia.

Nu, fyra år och många svåra komplikationer senare, ska hon för första gången sedan transplantationen åka på utlandssemester – fyra dagar i Polen. Hon har varit ”frisk” i två månader, drömmer fortfarande om att få en ny tjocktarm, slippa stomipåse och dropp, men ser ändå positivt på tillvaron.

– Min kirurg säger att de kanske har hittat en lösning om 20 år, säger Ida.

Under intervjun måste hon springa iväg för provtagning. Hon är på sjukhuset minst var fjärde månad, ofta tätare än så. Ida säger att hon trivs jättebra med sjukhuspersonalen och är glad över att de nu skapar ett nytt centrum för just tarmsviktsproblematik.

Innan vi skiljs åt vill hon tillägga en sista sak.

– Jag tänkte många gånger att jag aldrig skulle få transplanteras eller bli frisk. Jag var nära att ge upp – gör aldrig det. Fortsätt kämpa, det blir bättre någon gång och det är verkligen värt det, säger hon och promenerar iväg i högsommarvärmen.

Skriven av: Hampus Dorian
Publicerad i Göteborgsposten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.