Idag firas Internationella blodgivardagen

Den 14 juni är det Internationella blodgivardagen (World Blood Donor Day), som WHO arrangerar. Tema i år är ”What can you do?”. I Sverige ger omkring 220 000 personer blod varje år. Efter terrordådet i Stockholm visade Sveriges blodgivare att de ställer upp när det gäller.

Foto: Malin Joelsson

 

Redan innan terrordådet i Stockholm 7 april var landets blodlagernivåer oroväckande låga inför påsk, då de röda dagarna gör att mindre blod kommer in i lager. Omgående på sena fredagseftermiddagen, när de första nyheterna började komma om dådet på Drottninggatan, började landets blodgivare höra av sig till blodcentraler och sjukhus. De ville hjälpa till.

Från och med lördag 8 april, dagen efter dådet fram till och med skärtorsdag 13 april gav 6286 personer blod och 818 nyanmälde sig som blodgivare. Jämfört med lördag-torsdag inför påsk 2016 är det en ökning med 33 respektive 59 procent.

”Även fast det inte behövdes stora mängder blod till de skadade i Stockholm så visade landets blodgivare att de är redo i skarpt läge. Vi vill tacka alla engagerade människor som hörde av sig, besökte oss och gav blod”, säger Ulrika Ljung, ordförande Blodkommunikation Sverige.

Årets tema för Internationella blodgivardagen är: What can you do? Fokus är blodbe­hov vid oförutsedda kriser och människors vilja att hjälpa till när katastrofer inträffar.

”Att ge blod är ett konkret sätt att hjälpa sina medmänniskor. Det behövs förstås vid kriser och katastrofer men även i den vardagliga sjukvården, till cancerbehandlingar, svåra förlossningar, operationer och till för tidigt födda barn. Genom att ge blod ger du en annan människa chansen att må bättre och i många fall är det skillnaden mellan liv och död, säger Ulrika Ljung.

 

 

Publiderad på geblod.nu

Text: Malin Joelsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.