Jacob Lundström: Tommy Ivarssons ”Sommar i P1” – lyssnarnas pratare påminner om livets smärtpunkter

När Herman Geijer 2015 förklarade hur man bäst överlever en zombiekatastrof var det ett utmärkande undantag i genren – i regel brukar lyssnarnas sommarvärdar berätta mer personligt hållna livshistorier.

Foto: Sveriges Radio

 

Å andra sidan är just överlevande ett återkommande tema, även om katastroferna i fråga oftast utspelar sig i den närmaste omgivningen. I fjol pratade till exempel lyssnarnas sommarvärd om sorgen efter sin mamma och i år är det dags för Tommy Ivarsson att berätta om sorgen efter sin son.

Sommarpratet börjar natten mot fars dag 2015. Mamma och pappa måste hjälpa sin 15-årige son att andas. Det låter som en metafor för föräldraskap, men här är det alldeles bokstavligt. Med sina händer mot Jonathans bröst underlättar de hans andning. Redan efter födseln stod det klart att något var fel på hans lungor – kalaset med smörgåstårta fick avbrytas efter hemkomsten från BB när sjukhuset ringde. Som sexåring fick Jonathan diagnosen lungfibros och hans pappas berättelse handlar om familjens nioåriga kamp mot sjukdomen.

Tommy Ivarsson återkommer till dagarna i november 2015, men däremellan utvecklar sig programmet till ett slags tacktal, med känslosamma lovord till nära och kära men även vårdpersonalen. Vardagliga glädjescener och anekdoter från semesterresor fungerar som kontrast till scenerna från sjukhuset. Han pratar mycket om beröring på ett sätt som känns självklart och generöst.

På ett annat plan handlar sommarpratet om vikten av självkännedom och entreprenöriell framåtanda, men utan en moraliserande biton riktad till dem som försöker hantera sorgen på andra sätt. Det finns ett behov av att berätta om sorg, och kanske av att berätta sig genom sorgen, som verkar motsvaras av ett behov av att lyssna. Även om det är en genre där öppenhet trumfar gestaltning, har lyssnarnas sommarvärd etablerat sig som en stående påminnelse om livets smärtpunkter.

 

Publicerad i Dagens Nyheter

Text: Jacob Lundström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.