”Jag ser min sons barnvagn i två delar”

MMA-fajtern Marcus Kowal förlorade sin 15 månader gamle son för snart ett år sedan. En rattfyllerist körde ihjäl lille Liam när han var i sin barnvagn på en promenad tillsammans med sin moster. Nu kommer emellertid glädjande nyheter: Marcus Kowals fru Michelle är gravid igen.

– Det är ett ljus i ett väldigt mörk tunnel, säger Kowal i TV4:s Nyhetsmorgon.

Foto: PRIVAT Marcus Kowal

 

Den svenske MMA-fightern Marcus Kowal flyttade från svenska Göteborg till amerikanska Kalifornien, och blev gymägare i staden Hawthorne.

Men det nya livet på andra sidan Atlanten tog en abrupt och hemsk vändning under förra sommaren.

Kowal hade varit på gymmet en lördag, för att därefter gå in i hemmet och att ta en tupplur. Han väcktes av sirener utifrån gatan, och några turbulenta minuter senare hade magnituden av olyckan nått till honom: Sonen Liam, drygt ett år gammal, var allvarligt skadad.

– Jag springer ut och ser min sons barnvagn i två delar. Hans lilla gröna groda liggandes på gatan. Polisen försökte stoppa mig från att springa fram, men jag knuffade bort honom och då var Michelle där. Jag såg barnvagnen och tänkte: inte en chans, berättar Kowal i Nyhetsmorgon.

Beslutade sig för att skänka organen

Enligt polisen andades emellertid Liam, men väl på sjukhuset fick Marcus och Michelle negativa besked. Förutom en rad kroppsliga skador hade han även fått blödningar på hjärnan, och en tid senare förklarades sonen hjärndöd . Paret tog då snabbt beslutet att donera hans organ.

– Beslutet i sig var väldigt enkelt, men sen det här pappersarbetet att skriva på vad man är villig att skänka… Jag accepterade det väldigt tidigt, men för Michelle som är väldigt intelligent och förnuftig trodde jag inte hon skulle komma tillbaka. Jag trodde hon skulle hamna på mentalsjukhus, säger Kowal i Nyhetsmorgon.

 

Rattfylleristen: En 72-årig kvinna

Omedelbart efter olyckan berättar MMA-fajtern att han högg tag i en polis för att ta reda på vem som låg bakom det hela. En tid senare fick han veta att det rörde sig om en 72-årig kvinna – något som han inte alls hade räknat med. Olyckan skedde dessutom mitt på blanka dagen, vid halv fyra på eftermiddagen.

– Jag trodde det var en 25-årig kille, kanske någon liten smågangster. Men det visade sig att det var en 72-årig kvinna. Det var en chock, och den här ilskan… Det var första gången jag kände sån ilska, jag har aldrig känt det tidigare. En 72-årig kvinna tog min sons liv, det är en konstig känsla.

 

Glädjebeskedet: Michelle är gravid på nytt

Paret jobbar dagligen med att gå vidare från tragedin, och under intervjun i TV4 är Michelle med via Skype. Hon kunde inte komma till Stockholm för att medverka på plats av en speciell anledning: Graviditet. Barnet är beräknat till slutet av juli eller början av augusti.

– Jag kunde inte komma till er, för jag är faktiskt gravid, säger hon med ett leende.

– Det är ett ljus i ett väldigt mörk tunnel, säger Markus Kowal.

 

Publicerad i Expressen

Text: Wilmer Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.