Jesper, 31, har väntat på en ny njure – i tio år

Sedan tio år tillbaka har Jesper Jönsson, 31, väntat på en ny njure.

Jespers tillstånd styr hans vardag – och han har aldrig haft chansen att leva ett vanligt liv.

– Just nu känns det som att jag är fast på samma ställe medan alla andra rör sig, säger han.

 

Jesper Jönsson, 31, från Ystad föddes med dåliga njurar. Hela hans liv har inneburit en väntan på njurtransplantationer.

– Jag föddes med cystor på njurarna. Redan när jag var liten visste läkarna att det skulle behövas en ny njure. År 2000 fick jag en av mammas njurar men den höll inte så länge. Nu har jag väntat på en njure sedan 3 december 2008, i snart 10 år, säger Jesper Jönsson.

Hans vardag har kommit att kretsa runt frånvaron av en fungerande njure. Tre gånger i veckan besöker Jesper sjukhuset för bloddialys. Besöken tar fyra timmar per gång och de gör honom väldigt trött. Något jobb har Jesper Jönsson aldrig kunnat ha och sedan 2008 har han varit sjukskriven.

– Det är drygt, men jag försöker att inte tänka på det så mycket – då blir jag bara ännu mer deprimerad. Kommunen hjälper mig så jag ibland har sysselsättning om dagarna, så jag inte bara sitter hemma. Framtiden kan jag inte tänka särskilt mycket på. Just nu känns det som att jag är fast på samma ställe medan alla andra rör sig.

 

”Framtiden kan jag inte tänka särskilt mycket på”, säger Jesper.Foto: PRIVAT

Stöter bort njuren

Att hitta rätt njure till Jesper är svårt, då hans kropp stöter bort organet.

– Jag har mycket antikroppar i blodet som vill stöta bort njuren, då är det inte så lätt att hitta något som passar. Jag har hört att njuren ska vara så olik mig som möjligt, men jag vet inte helt hur det fungerar.

Dagen då sjukhuset hittar en ny njure till Jesper Jönsson kommer han få ett samtal. Men efter tio års väntan har Jesper Jönsson slutat vänta vid telefonen.

– Det kan vara när som helst som man får samtalet, man vet ju aldrig. Men när det ringer tänker jag inte längre att det ska vara sjukhuset, även om jag har hopp om att det någon gång kommer hända, säger han.

 

Vill att fler ska donera

Jesper Jönsson hoppas på att fler får upp ögonen för njurtransplantationer och menar att proceduren inte är så skrämmande som många kanske tror.

– Folk vet i regel inte hur en transplantation går till. Även om de är villiga att ge organ vågar de inte alltid anmäla sig. Hade de vetat hur det gick till hade de inte varit rädda, säger han och fortsätter:

– När det gäller njurar är det bara att donera, man kan leva helt normalt med en njure.

Skriven av Elvira Lagerström Dyrssen
Publicerad i Expressen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.