Jonathan väntar på en livsviktig donation

Fler än någonsin står i kö för nytt organ, en av dem är 23-årige Jonathan. Men många har inte har tagit aktiv ställning för eller emot organdonation.

 

Jonathan Johansson är en av de över 800 personer som just nu står i kö för ett nytt organ. Han är i akut behov av en lever och har väntat i flera månader.

– Det skulle betyda att jag kunde gå tillbaka till mitt jobb och må bättre. Och slippa alla de här jobbiga sakerna, som att jag är så trött att jag kan sova bort dagar, säger han.

Jonathan fick en ny lever redan vid sex års ålder och fram tills de senaste månaderna har han varit som vilken ung kille som helst. Nu är han i akut behov av en ny lever.

Han har nu flyttats fram till plats två i kön till en ny lever och väntar på det där samtalet från läkaren.

– Man blir lite nojig när det står hemligt nummer, för det är vanligt att exempelvis tandläkare har det.

Jonatans liv är nu satt på vänteläge kan man säga och för att kunna fortsätta framåt så måste han få en ny lever. Enligt Socialstyrelsen väntar fler än någonsin på ett nytt organ, men trots det så finns det många som ännu inte tagit aktiv ställning till det.

Genom en nationell donationsvecka som avslutas på fredagen hoppas myndigheten få fler att ta ställning. Jonatans mamma Maria har goda förhoppningar om att Jonatan kommer att hinna få en ny lever i tid.

– Min förhoppning är att vi helst innan den här månaden är slut har fått en ny lever till Jonathan och att vi sitter här hemma med en frisk kille.

 

Publicerad i Sveriges Radio

Text: Emma Johansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.