Jonte, 15, fick aldrig de livsviktiga organen – dog

Jonathan Ivarsson blev bara 15 år, han behövde nya lungor – men det fanns ingen donator. Nu står det klart att hans pappa Tommy Ivarsson blir lyssnarnas sommarvärd i ”Sommar i P1”. Ett program om sorgen, livets ljusglimtar och om entreprenörskap. – Det är klart att det gör ont. Men man kan vända på det. Det gör ju att jag kommer nära Jonathan igen. Där gillar jag ju att vara, i det rummet. Jag tycker om att vara i hans rum, säger Tommy Ivarsson.

Foto: Privat

Sex år gammal drabbades Jonathan Ivarsson av en allvarlig lungsjukdom.

Han var i akut behov av nya lungor, som var hans enda chans för överlevnad. Donationen blev aldrig av. 2015 dog Jonathan Ivarsson efter flera års kamp, hopp och förtvivlan.

I ”Jontefonden”, en stiftelse som vill ge guldkant till barn och ungdomar i svåra situationer, lever Jonathans namn vidare.

Nu har Tommy Ivarsson från Kungälv, pappa till Jonathan, blivit framröstad till att vara värd i programmet ”Sommar i P1”.

Rekordmånga röstade

Tillsammans med åtta andra personer lämnade han ett bidrag, 4.55 minuter långt. Ett smakprov på hur hans sommarprat skulle bli om han blev framröstad.

– Jag får okej från läkaren att ta bor syrgasmasken på min femtonåriga son Jonathan. Vi ville att han skulle få somna in utan den mask han hade fått bära de senaste nio åren, inleder Tommy Ivarsson bidraget.

Lyssnarna ville ha hela historien och röstade fram honom till vinnare.

– Det är givetvis en enorm känsla att faktiskt bli framröstad till det här. Det känns ännu större på något sätt, säger Tommy Ivarsson.

Det blev ett nytt rekord i hur många personer som gick in och röstade på Tommy Ivarssons bidrag.

– Jag är fantastiskt glad och ödmjuk över att så många har valt att röst på just mig. Sen att det var rekordmånga, det gör att ansvaret blir större, Tommy Ivarsson.

”Klart att det gör ont”

Manuset till sommarpratet är snart klart men det river upp sår att färdigställa programmet.

– Det kommer väldigt nära och då är det svårt att hålla tillbaka. Saknaden finns ju där, det går inte att komma ifrån, säger Tommy Ivarsson.

Men precis som under Jonathans sjukdomstid, finns det alltid ljusglimtar enligt Tommy Ivarsson. Något som även programmet kommer att handla om, att hitta ljusglimtarna i en tuff situation.

– Det är klart att det gör ont. Men man kan vända på det. Det gör ju att jag kommer nära Jonathan igen. Där gillar jag ju att vara, i det rummet. Jag tycker om att vara i hans rum, säger Tommy Ivarsson.

Tommy Ivarsson program i ”Sommar i P1” kommer att sänds 19 juli.

 

Publicerad i Expressen

Text: Oskar Dahlgren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.