Kathrin fick ett nytt hjärta

VÄRMLAND: Donationsveckan ska få fler att ta ställning. Behovet av organdonationer är stort. Karlstadsbon Kathrin Bjuresäter är en av dem som vet hur avgörande en donation kan vara. För drygt två år sedan fick hon ett nytt hjärta.

830 personer i landet står i kö och väntar på ett nytt organ. 15 av dem är värmlänningar.

– Det är jätteviktigt att få fler att ta ställning – det är brist på både organ och vävnader, säger Margareta Sjöbom, donationsansvarig sjuksköterska på Centralsjukhuset i Karlstad.

Hittills i år har fyra organdonationer genomförts i Värmland – två på Centralsjukhuset och två på Torsby sjukhus.

Fick nytt hjärta

Karlstadsbon Kathrin Bjuresäter vet vilken betydelse en donation har.

När hon gick på gymnasiet i början av 1980-talet fick hon reda på att hon hade ett medfött hjärtfel. Hon levde med det i många år innan problemen förvärrades.

Till slut stod det klart att hon behövde ett nytt hjärta.

– Först är du på en utredning i fem dagar. Ditt hjärta ska vara nog dåligt, men de andra organen och kroppen ska orka med en operation. På fjärde dagen fick jag ett godkännande, det var några jobbiga dygn innan man visste.

När beslutet var taget gick det snabbt.

Kathrin Bjuresäter stod i kö i tolv dagar innan en donator hittades.

Operationen, som gjordes på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg i maj 2015, blev lyckad och i dag mår hon bra och kan leva ett normalt liv.

Okänd hjälpare

Vem donatorn är vet hon inte.

– Nej, man får inte reda på någonting. Det är någon okänd.

Hur känns det att ha fått den hjälpen av en okänd person?

– Det känns fantastiskt och jätteskönt att det finns folk som ger bort någonting som blir så viktigt för en annan människa.

På måndagen var Kathrin Bjuresäter med när Donationsveckan uppmärksammades på Centralsjukhuset i Karlstad. Syftet med kampanjveckan är att få fler att ta ställning till donation.

– Man ska hela tiden ha klart för sig att risken att just du ska behöva ett nytt organ är mycket, mycket större än risken att du får en hjärnblödning, avlider på en intensivvårdsavdelning och blir en organdonator, säger Margareta Sjöbom.

 

Publicerad i Nya Wermlands Tidningen

Text: Daniel Larsson

Foto: Tommy Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.