Landstingen uppmanas använda bromsmedicin mot cystnjura

Den obotliga njursjukdomen cystnjurar kan med hjälp av en ny bromsmedicin få ett långsammare förlopp. Nu uppmanar Landstingens expertråd landstingen att använda medicinen.

 

Foto: Angelica Zander / TT.

 

– Man kan stoppa förloppet, eller som vi kallar det progressionstakten kan stoppas, och man kan kanske skjuta på sin dialysstart tre till fyra år eller fram tills transplantation. Varje dag som patienterna slipper dialys är som en vunnen dag, säger Britta Hylander, överläkare vid njurmedicinska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.

Cystnjurar är en kronisk och ärftlig sjukdom som gör att njurarna tar mer och mer plats i bukhålan, vilket kan leda till smärtor, blödningar och infektioner. De flesta patienter utvecklar kronisk njursvikt och i 40-60-årsåldern tvingas många gå i dialys eller genomgå en njurtransplantation.

Sjukdomen går inte att bota, men nu rekommenderar landstingens expertråd för läkemedel, NT-rådet, en bromsmedicin som gör att dialysbehandling eller transplantation i bästa fall kan skjutas upp i flera år. Medicinen är den första att bromsa tillväxten av cystor på njurarna.

Runt 300 patienter bedöms vara aktuella för behandlingen, men det är fortfarande upp till varje landsting att besluta om man ska använda bromsmedicinen.

21-årige Erik Gillberg från Uppsala är en av många som ser positivt på att behandlingen kan bli vanligare. Flera i hans släkt har sjukdomen, bland annat hans mamma och två syskon, och själv fick han diagnosen som barn.

– Det låter lovande. Vår mors läkare vill att vi någon gång i framtiden ska ta del av det och det kan det vara värt.

Hur känns det att veta att det finns en sådan här medicin?

– Bra. Det har aldrig funnits något tidigare tecken på att det ska komma någonting. Men det är positivt. En medicin kan leda till en annan, så för oss var det väldigt positiva nyheter, säger Erik Gillberg som är drabbad av cystnjurar.

 

Publicerad i Sveriges Radio

Text: Carl V Andersson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.