Lottas gyllene jubileum

Inför ett tioårsjubileum kan man tänka på mycket men det Lotta Nilsson på Tenson Tjörn Triathlon tänker mest på är den femåriga tjej som hon ska träffa på lördag.

Foto: Tony Balogh

 

För en tid sedan kom ett mejl från tjejens mamma som gjorde Lotta ”otroligt glad”.

– Hennes dotter är amputerad. Mamman berättade att dottern gärna ville komma och titta på tävlingen. Då blev jag så varm i hjärtat! säger Lotta.

– För den här tjejen kommer tillsammans med sin mamma och pappa att få se amputerade göra saker som andra människor tror att de inte kan göra. Hon kommer under resten av sitt liv veta att inget är omöjligt, säger Lotta som menar att det är sådant som för henne uppfyller syftet med hela tävlingen.

Tre ledord

Träningskliniken i Skärhamns grundare startade tävlingen för att hylla hennes make Janne Nilsson som förolyckades i USA senhösten 2004.

Totalt rör det sig i år om 1 500 deltagare under helgen varav 600 startar i den stora tävlingen på lördagen och 150 i lagtävlingen.

Ett av lagen bär hennes namn: Team Lotta.

– Det gav sig själv vad det skulle vara för lag. Det viktigaste var inte tävlingsprestationen utan att laget står för allt det som Tenson Tjörn Triathlon är, menar Lotta om laget med tre ledord.

Familj och hjärta…

– Först är det familj. Dels att tävlingen hålls till minne av min man dels att jag skapat tävlingen tillsammans med min egen familj. Min bror har gjort all grafisk formgivning, min mor har varit involverad och min kusin tar alla bilder. De som arbetar på Träningskliniken är också en familj. Det är en tävling som också vänder sig till en hel familj – från de allra minsta och uppåt.

Hennes lillebror Måns Hansson simmar första sträckan på 1 900 meter.

– Nästa sträcka är cykel. Där är ledordet hjärta. Vi gör inte bara tävlingen för att människor ska komma hit och tävla utan för att kunna göra andra saker i samhället. Vi har till exempel sedan flera år tillbaka amputerade som tävlar i en klass, säger Lotta.

Peter Nilsson, tävlingsläkare under söndagen och medlem i föreningen Active Island Tjörn, ska ta sig an de nio milen på cykel.

– Vi samarbetar också med Donationsregistret. Förra året fick vi 150 personer att anmäla sig. Vad många idag inte vet är att man aktivt måste anmäla sig på nätet för att kunna donera organ.

…och världsklass

Ledordet på den tredje distansen, som är löpning, är världsklass.

– Tillsammans har vi lyckats skapa en tävling som håller hög nivå och blivit den ledande tävlingen i Sverige – mycket tack vare alla fantastiska funktionärer. Därför får vi också hit större delen av den svenska eliten och även internationell elit.

Löpningen görs av Stefan Andreazzoli som har ett förflutet i modern femkamp och var förste svensk att klara av Tor de Géants.

Skapa tillsammans

Lotta känner en stor tacksamhet över att hon får lov att ”skapa något tillsammans med andra”.

– Det har gått tio år. Det är så fantastiskt att så många människor varit med under alla dessa år och velat hjälpa oss, säger Lotta som under de tre dagarna har hjälp av cirka 400 frivilliga funktionärer.

– Tillsammans är ordet som gör världen lite bättre. Men också att kunna visa alla besökare att Tjörn är världens bästa ställe att bo på.

Hon pekar också på begreppet Världens svettigaste konstrunda där tävlingen samarbetar med Akvarellmuseet och Pilane.

– Tack vare denna satsning, som fått stor internationell spridning, har vi till årets tävling fått startande från tio nationer.

 

Publicerad i Lokaltidningen Stenungssund

Text: Tony Balogh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.