Många avlider i väntan på donerade organ

Allt fler är positiva till tanken att donera sina organ efter sin död. Ändå finns för få donatorer. Nu pågår donationsveckan, för att få fler att anmäla sig till donationsregistret.

– Det vi vet är att vi är positivt inställda till 85 procent, men det är bara 15 procent som anmält sin vilja i donationsregistret, säger Adriana Mesaros, donationssjuksköterska på Mälarsjukhuset.

Förra året avled 40 personer i Sverige i väntan på nya organ. Och det är framför allt njurar som människor står i kö för att få.

Krävs rätt förutsättningar

Men viljan att donera räcker inte. Det krävs också att personen avlider på ett sådant sätt att donation blir möjlig.

– Det måste ske på en intensvivårdsavdelning. En donator måste ha en total hjärninfarkt och vårdas i respirator för att organdonation ska vara möjlig, förklarar Adriana Mesaros.

Förra året genomfördes en handfull organdonationer på Mälarsjukhuset. I år har det skett två.

Sänkt ålder för anmälan

Nytt för i år är att man kan anmäla sig till donationsregistret redan från 15 års ålder, utan samtycke från vårdnadshavare. Någon övre åldersgräns finns inte.

– Det handlar ju inte om ålder, utan det är organens kvalitet som avgör om donation är möjlig. Sjukvården gör noggranna kontroller, förklarar Adriana Mesaros.

Donationskort via app

Man kan anmäla till donationsregistret oavsett om man är positiv eller negativ till organdonation. Det viktiga är att man gör sin vilja känd.

Det finns flera sätt att anmäla sig. Man kan fylla i ett donationskort och bära i plånboken, man kan ladda ner ett digitalt donationskort i form av en app i mobilen, och man kan anmäla sig till donationsregistret på internet.

– Men det viktigaste är att man pratar med sina anhöriga. Gör det enkelt för dem, så att de inte behöver ta den här svåra ställningen om det värsta skulle hända, säger hon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.