MOD:s grundare: Rickard och Annika Sjöbergs initiativ är fantastiskt

Ingen i Sverige ska behöva dö eller­ lida i onödan i väntan på ett organ. Det är målsättningen bakom organisationen MOD – mer organdonation.

Skärmavbild 2017-09-05 kl. 16.22.05

I lördags arrangerade Rickard och Annika Sjöberg ”Kärleksdagen” för att stödja MODs verksamhet.

– Deras story och initiativ är helt fantastiskt, att välja att hjälpa andra på sin årsdag. Deras stöd betyder mycket för alla som står på en väntelista, säger Peter Carstedt, grundare av MOD.

Han har själv tagit emot en njure av sin mamma och han brinner för att hjälpa andra att minska lidande och onödiga­ långa väntetider. För det är många som väntar. 1:a januari i år stod 829 svenskar i kö för transplantation och för några dem rinner tiden ut. Varje år dör mellan 30 och 50 människor i Sverige i väntan på transplantation.

Varför ser det ut så här?

– Det är ett systemfel vi har i Sverige i dag och det påverkas av regelverk och lagstiftning, hur sjukvården är organiserad och av allmänhetens inställning till organdonation, säger Peter.

Nuvarande lagstiftning antogs för över tjugo år sedan och det har hänt en hel del inom forskning och utveckling. Jämför man Sverige med övriga Europa vad gäller organdonation ligger vi i dag långt efter, menar Peter.

–  Vi behöver ändra kriterierna för vem som kan bli donator och sjukvården behöver också bli bättre på att respektera individers vilja att donera, säger Peter.

Här är det stora regionala skillnader i dag på hur man hanterar organdonation och i vilken omfattning transplantation genomförs.

–  Och jag förstår inte varför det ska behöva se ut så när vi pratar om lika vård för alla, säger Peter.

Svenskarnas vilja till donation är det däremot inget fel på. Enligt en statlig utredning är 85 procent av den svenska befolkningen positivt inställda till organdonation efter sin död. Ändå blir bara ca 150 personer i Sverige organdonatorer varje år.

– Återigen handlar det om att vi behöver bli bättre på att respektera den här viljan. Vi vill samtidigt uppmuntra fler att göra sin vilja känd, säger Peter.

I 50 procent av fallen när någon avlider vet man inte hur den här personen ville ha det och det blir naturligtvis en väldigt jobbig situation för de anhöriga att ta ställning till.

– Därför behöver vi bli bättre att kommunicera om organdonation så att det blir lättare att också respektera vår vilja, vare sig vi vill donera eller inte, säger Peter.

 

Publicerat i Dagen

Text: Gabriella Mellergårdh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.