Njurförbundet kräver svar om donationsutredningen

Donationsveckan pågår för fullt. Media uppmärksammar dagligen frågan om organdonation och föreningar och sjukvård har informationsaktiviteter i hela Sverige, för att få fler att ta ställning till organdonation och registrera sig i donationsregistret.

Över 800 personer väntar på nytt organ, de flesta på en njure. Det är nu snart två år sedan utredningen ”Organdonation – En livsviktig verksamhet” presenterade flera förslag som skulle korta kötiderna till organtransplantation. Men regeringen har förhalat arbetet med att lägga fram en proposition till riksdagen.

Första dagen på veckan skrev därför Njurförbundets ordförande Håkan Hedman tillsammans med riksdagsledamot Pernilla Gunther en debattartikel i Dagens Medicin, med en uppmaning till socialminister Annika Strandhäll att arbeta för att förverkliga förslagen i utredningen.

Samma dag publicerade Aftonbladet en debattartikel av Annika Strandhäll själv, där hon skriver: ”Jag måste nu tyvärr konstatera att det underlaget inte håller rent juridiskt som lagstiftning, det innebär att mina möjligheter att lägga ett lagförslag på riksdagens bord under hösten är borta”.

Strandhälls uttalande förvånar Njurförbundets ordförande.

– Utredningen pågick under två år och bland sakkunniga och experter fanns både erfarna jurister och etiker. Förslagen var brett förankrade och det är därför mycket märkligt att socialministern först nu, efter två års ytterligare utredande inom regeringen, för första gången gör ett uttalande att förslagen är juridiskt undermåliga. Socialministern måste förklara sig och även ge tydlig information om vad hon avser att göra för att öka antalet organdonationer så att fler med livshotande sjukdomar kan bli transplanterade, säger Håkan Hedman.

Även Stiftelsen MOD, Mer Organdonation, reagerade på Strandhälls artikel, och tog initiativ till en replik tillsammans med Njurförbundet med flera organisationer som berörs av frågan om organdonation. Repliken publicerades i Aftonbladet dagen efter Strandhälls inlägg: ”Om det föreligger juridiska problem måste vi snabbt veta vad det handlar om och hur vi kan åtgärda dem. Det är oacceptabelt att vi ska vara bland de sämre länderna i Europa när den svenska befolkningens vilja att donera är den högsta i Europa”.

Strandhäll – genomför förslagen om donation
Debatt i Dagens Medicin 2017-10-09, Håkan Hedman och Pernilla Gunther

Patienter dör – vänta inte med att donera
Debatt i Aftonbladet 2017-10-09, Annika Strandhäll

Vad är det du väntar på Strandhäll?
Replik i Aftonbladet 2017-10-10, MOD, Njurförbundet m fl organisationer

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.