Ny DNA-metod ska spåra avstötning av transplanterade hjärtan

 

Hjärtläkare och kemister vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset utvecklar just nu en metod som ska underlätta för patienter som fått nya hjärtan. Istället för resurskrävande vävnadsprov kommer man förhoppningsvis kunna övervaka transplanterade hjärtan med ett enkelt blodprov, inom bara ett par år.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är Sveriges största centrum för organtransplantation, och ett av två sjukhus i Sverige som utför hjärttransplantationer. Varje år får upp till 40 personer nya hjärtan här, varav 3-5 barn.

En risk som alltid finns vid transplantationer är avstötning; att patientens immunsystem attackerar det nya organet. Detta drabbar ungefär var femte transplanterad patient och minskar överlevnaden tydligt. Därför behandlas alla med immunhämmande medicin hela livet. Patienterna genomgår också gedigen övervakning. Det första året efter hjärttransplantation genomgår patienten minst 10 biopsier, vävnadsprov, där man går in med kateter i hjärtat för att upptäcka avstötning.

– Det är en riskfylld undersökning som belastar patienten hårt. Barn måste sövas, de kan inte göra en sådan undersökning vaket. Det visar sig också internationellt att patologerna som tolkar biopsierna inte alls är överens i sina utlåtanden, förklarar Jens Böhmer, barnhjärtläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Han har tagit fram idén på en alternativ övervakningsmetod. Tillsammans med Anne Ricksten, förste kemist på Laboratoriet för Klinisk kemi, sektionen för genanalys, har han satt upp en stor, prospektiv studie av hjärttransplanterade patienter, där den nya metoden testas.

När patientens kropp angriper det nya hjärtat läcker DNA från de döda cellerna ut i patientens blod. Det går alltså att upptäcka och kanske även gradera avstötning genom att man hittar donatorns DNA i patientens blod, och det är den metoden forskargruppen vill införa. Metoden är egentligen inte ny, men det är först nu det finns en tillräckligt känslig och pålitlig teknik för att utföra den.

– Våra patienter kommer från hela Sverige norr om Göteborg, samt Island. Om vi skulle kunna minska biopsierna med hälften, från 600 till 300 per år i Sverige, blir det hälften så många resor hit för dem eftersom blodprov går att skicka. Det skulle innebära en klar förbättring för patienterna och lägre kostnader för vården, säger Jens Böhmer.

Studien har pågått sedan 2016. Nyligen fick forskargruppen ett anslag på två miljoner kronor av statens innovationsfond Vinnova för att fortsätta den.

– Vi har samlat in prover från 68 transplanterade patienter i två år och ska fortsätta ett år till innan vi presenterar våra resultat. Som sjukhus kan vi börja använda metoden så fort vi bedömer att den är tillräckligt bra. Jag tror det blir inom några år, max fem, säger Jens Böhmer.

Om du har frågor eller vill ha mer information hör av dig till sjukhusets presstjänst på 031-342 96 00 eller massmedia.su@vgregion.se

Med Sahlgrenska Universitetssjukhuset har västsvenskarna nära till vår avancerade sjukvård som även efterfrågas nationellt och internationellt. Här bedriver vi världsledande forskning mitt i en internationell och attraktiv lifesciencemiljö. Tillsammans skapar vi hälsa för dig som patient, idag och imorgon.

Detta är ett pressmeddelande från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Läs hela pressmeddelandet här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.