Nyhetsbrev 

Tack för 2017, bring on 2018! 

Först och främst vill vi rikta ett stort tack till dig! Utan dig hade vårt arbete varit omöjligt!

Vi vill försöka summera 2017 och allt vi gjort det senaste året. Högst upp på vår agenda har arbetet kring Donationsutredningen stått och därför vill vi börja med den. Det har inte undgått någon att det hopp vi alla hade inför stora förändringar i Sverige grusades när socialminister Annika Strandhäll meddelade att hon inte skulle gå vidare med donationsutredningen. Vi, liksom många inom professionen, hade stora förväntningar på att vi inom kort skulle kunna fördubbla antalet organdonatorer i Sverige. Sedan vi fått detta besked i oktober har vi förstått att det ändå finns stora möjligheter att förbättra situationen för alla som står på en väntelista idag och imorgon, vilket gör att vi är mer optimistiska. Vi träffar även statssekreteraren för ett rundabordssamtal tillsammans med representanter för professionen den 12:e januari 2018 för att gå igenom hur vi ska kunna gå vidare för att förenkla och förbättra hur vi arbetar med organdonation I Sverige.

Inför detta möte har vi påbörjat en namninsamling som vi ska lämna över till ministern och departementet. Vill du också skriva under och visa ditt stöd varför DU tycker detta är en livsviktig fråga? Maila namn, bild och en kort text om varför fler donationer behövs till namninsamling@merorgandonation.se!

Tack för din hjälp!

Tack alla som gör MOD möjligt!

Vi vill rikta ett stort tack till de 400 underbara personer som köpt gåvor, högtidsgåvor och minnesgåvor från MOD under året. Vi tackar också för alla personliga insamlingar som startats, våra otroliga månadsgivare och till de företag, stiftelser och föreningar som stöttar oss i vårt arbete. Utan er skulle MOD inte finnas. 

Möte med Gabriel Wikström

I början av 2017 arrangerade vi i ett möte med Gabriel Wikström och Socialdepartementet tillsammans med några av de viktigaste representanterna från sjukvården och andra patientföreningar. Vårt budskap var tydligt: Vi behöver genomföra utredningens förslag för att hjälpa fler som står på väntelistan.

Både patientorganisationerna och företrädare för vården är eniga i att något behöver göras nu för alla som står på väntelistan och vi fick bra respons från ministern, som lovade att de skulle genomföra förändringar, men att de hade ”några detaljer kvar att reda ut”. NB: Gabriel Wikström sjukskrev sig sedan och lämnade över ansvaret till Annika Strandhäll.

MOD-podden har sett dagens ljus!

Under donationsveckan släpptes det första avsnittet av MOD-podden, en podcast om organdonation där vi vill fördjupa samtalet om organdonation och transplantation för att ge fler möjlighet att lära sig mer om frågan. Micaela Hamrin och Simon Perstorper har spelat in elva avsnitt som lanserats under hösten, alla med fokus på organdonation, transplantation och forskning.

Vi har träffat experter inom sina områden med stort engagemang för donationsfrågan:

Avsnitt 1: Erik och David Berglund forskar på hur transplanterade patienter ska bli av med sina immunsupprimerande läkemedel och berättar om deras vision för framtiden.

Avsnitt 2: Kristina Hambraeus Jonzon jobbar som donationsansvarig läkare för Storstockholm och Gotland samt överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset berättar hur donationsprocessen går till.

Avsnitt 3: Beatrice Halby som är regional samordnare för MOD i Skåne berättar hur det är att stå på väntelistan för ett nytt organ. Beatrice har sedan i somras väntat på nya lungor.

Avsnitt 4: Daniel Brattgård som jobbat som sjukhuspräst i 25 år på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och talar om etiska aspekter av organdonation och berättar om erfarenheter med patienter i behov av organ.

Avsnitt 5: Heidi Stensmyren, tidigare anestesiläkare och ordförande för Donationsrådet som nu jobbar som ordförande för Läkarförbundet berättar om hur svensk sjukvård ska bli bättre på donation.

Avsnitt 6: Azad Najar är läkare och forskare som nu utvecklar världens första hjärtpump med fyra kammare och berättar om hans vision för hjärtsjuka i framtiden.

Avsnitt 7: Linda Gyllström Krekula delar med sig av sin forskning där hon undersökt hur allmänhetens inställning till organdonation ser ut och hur man ska göra organdonation till en naturlig del av vården.

Avsnitt 8: Tommy Andersson, professor i Nationalekonomi berättar om den algoritm han har varit med att utveckla som ligger till grund för det svenska njurbytesprogrammet.

Avsnitt 9: Carin Franzén och Josefina Meyer berättar i avsnittet om hur Socialstyrelsen arbetar med organdonation.

Avsnitt 10: Annika Tibell, operativ direktör och biträdande sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset, berättar om situationen i Sverige igår och idag samt hur regelverken som styr arbetet med organdonation måste förändras för att fler liv ska räddas.

Avsnitt 11: Peter Carstedt, en av MODs grundare, berättar om hur det var när han var i behov av en njure, hur MOD arbetar samt vad som behövs för att fler ska kunna donera sina organ i Sverige. 

Vill du lyssna på MOD-podden? Klicka på bilden eller sök på MOD-podden i Podcaster!

MOD stöttar innovation och forskning

Under året har MOD tillsammans med 1,6 miljonerklubben valt att inleda ett samarbete för att lyfta frågan om organdonation, behovet av att förändra hur vi arbetar med frågan i Sverige och behovet av mer innovation och forskning inom organdonation och transplantation. Det första projektet vi har valt att stötta är Scandinavian Real Heart som utvecklar världens första hjärtpump med fyra kammare. Idag avlider människor som aldrig blir aktuella för hjärttransplantation, men med denna innovation kommer förhoppningsvis många av dem kunna räddas.

Ett steg i detta led är att MOD och 1,6 miljonerklubben tillsammans lanserat en kalender där intäkterna går till innovation & forskningen. Utöver det har man arrangerat en auktion till förmån för projektet, haft en kryssning med kända författare och signerat kalendrar med Alexandra Charles och andra kända personer ifrån kalendern på NK under julruschen. Klicka på bilden för att komma till MOD-butiken där du kan beställa kalendern!

MOD-loppet!

Årets MOD-lopp arrangerades i Göteborg under april med över 600 löpare. Tack till alla löpare och volontärer som gjordeMOD-loppet möjligt. Ett speciellt stort tack vill vi skicka till Ann som organiserade hela loppet. Vi vet alla hur viktigt det är att sprida frågan om organdonation och detta är ett mycket fint sätt att sprida frågan på tycker vi.

Vill ni se en kort film från dagen? Klicka på bilden!

Nu är vi 75 000 som tillsammans jobbar för organdonation!

I december nådde vi 75 000 följare på Facebook! Det är tack vare alla er som vi kan nå ut så stort som vi gör!

Under hela året har vi publicerat över 400 inlägg som visats 17 miljoner gånger! Nästan en miljon gånger har ni interagerat på våra inlägg genom kommentarer eller tummar upp! En miljon tack till er! Detta betyder inte bara att vi når ut till många och nya personer med budskapet att räddar liv, utan det förstärker MODs roll som röstbärare för frågan.

Vi har under året delat 35 personliga berättelser som fått enorm spridning, de personliga berättelserna är en av våra viktigaste plattformar som skapar medvetenhet och får allmänheten att agera. Tack till alla som delat med sig av sina berättelser!

Vill du läsa en av alla våra 141 personliga berättelser, kolla här.

Organdonation i media!

Under året har det publicerats över 450 nyheter om organdonation genom tidningar, radio och TV. Det är i snitt mer än en artikel om dagen! Detta är ett bevis på att organdonation blir en viktigare fråga för hela Sverige och inte bara för oss som lever i nära anslutning, det är helt klart värt att fira! Här kommer några exempel från året som varit:

 

Tommy Ivarsson i P1

Vi är otroligt glada att Tommy Ivarsson röstades fram både som sommarvärd och vintervärd i P1 2017 – tack än en gång alla som röstade fram Tommy som lyssnarnas val 2017. Sommarpratet har berört många och berättelsen om hur Jonathan förlorade kampen för nya lungor och ett nytt liv har fått många att engagera sig för frågan. Hoppas ni får möjlighet att lyssna på Vinterpratet som sänds den 1:e januari 2018 kl 13:00 i P1. Klicka här för att komma till programmet!

Kropp och själ i P1 lyfter organdonation 

Beatrice Halby berättade i Kropp och Själ i P1 i augusti om hur det är att vänta på nya lungor. Peter Carstedt gästade också programmet tillsammans med Linda Gyllström Krekula och Cecilia Arwedsson som tillsammans förklarade hur systemet ser ut idag och hur viktigt det är att ha ett fungerande system i Sverige för att fler ska få möjlighet att donera sina organ.

Lyssna på programmet här!

 

Gomorron Sverige lyfter donationsutredningen

Peter Carstedt gästade Gomorron Sverige tillsammans med Torbjörn Lundgren, överläkare Karolinska, för att prata om behovet av en förändring kring hur vi arbetar med organdonation samt att det var märkligt att vi ännu inte hört något ifrån socialminister Annika Strandhäll eller socialdepartementet. 

 

 

SVTs Morgonstudion lyfter levande donation

Med anledningen av att Selena Gomez får en ny njure i USA i september gästade Peter Carstedt SVT för att diskutera situationen i Sverige och bristen på organ tillsammans med donatorparet Åsa och Rebecca som berättar sin historia.

Vad väntar du på, Annika Strandhäll?

När socialminister Annika Strandhäll meddelat under donationsveckan (oktober) att hon inte skulle gå vidare med donationsutredningen samlade MOD tio organisationer som tillsammans skrev under en replik till ministern i Aftonbladet som publicerades dagar efter ministerns uttalande. Har du inte läst artikeln än? Läs den genom att klicka på bilden!

Viktiga kampanjer under året

Vad väntar du på?

Vår kampanj ”Vad väntar du på?” lanserades under donationsveckan och fick stor uppmärksamhet vilket vi tycker är så viktigt! Tack alla som var med i kampanjen och till alla som hjälpte till att genomföra projektet.

Donationskort som prislapp

Beyond Retro lyfter tillsammans med MOD fram att de gillar att återvinna både kläder (de är en second-hand butik) och organ. De tar fram en nationell kampanj som de sprider i sina kanaler och de märker om 50 000 plagg och kombinerar prislappar med donationskort.

Jag har sagt JA

Kampanjen ”Jag har sagt JA till organdonation för att…” fick stor spridning där ett trettiotal av våra vänner delar med sig av varför de valt att bli donatorer. Tack alla som var med och ett stort tack även till Gerd som var projektledare för kampanjen.

En filmspoiler som räddar liv

Under veckan kring Oscars-galan tar Edelman-Deportivo (en PR-byrå) fram en kampanj tillsammans med MOD för att lyfta frågan om organdonation på ett nytt sätt för att nå en ny målgrupp på ett kanske oväntat sätt. Genom att gå en på www.spoilmoviessavelives.com så kan man läsa om (spoila) de Oscarsnominerade filmerna samtidigt som man tar ställning för organdonation.

Donationsveckan

Under donationsveckan lyfte vi fram en ny version av ”vad väntar du på”-kampanjen (se nedan) och distribuerade informationsmaterial till över 50 sjukhus och volontärer. Vi lanserade även MOD-podden och den nya designen i MOD-butiken samtidigt som vi förde ett samtal med socialministern kring regeringens brist på engagemang kring organdonation.

De goda nyheterna är att under donationsveckan 2017 registrerade sig drygt dubbelt så många donatorer jämfört med donationsveckan 2016! Tack för att ni bidragit till detta!

Nytt i MOD-butiken

Våra MOD-iga djur

Det är viktigt att de barn som lever i behov av ett organ eller med nära familj får stöd och möjlighet att prata om sina erfarenheter. Våra volontärer har tagit fram otroligt fina MOD-iga djur, mjukisdjur som är transplanterade. Med hjälp av dessa kan barnen lättare prata om organdonation och transplantation samtidigt som de känner trygghet och en tröst när det behövs. Vill du köpa ett MOD-igt djur till någon i din närhet? Klicka på bilden så kommer du direkt till vår webbshop!

T-shirts med nya fantastiska tryck

Vi har också fått hjälp av vår designer vän, Lise Vestergaard, att ta fram en ny grafisk profil för att lyfta organdonation på ett snyggt och kraftfullt sätt (tycker vi i alla fall). Budskapet är att organdonation räddar liv och visar på vilket livligt och fullt liv man kan leva efter en ny njure, en ny lever, ett nytt hjärta eller nya lungor. Designen finns som till T-shirts, affischer och vykort. Ni hittar allt i MOD-butiken!

Statistik över 2017

Den senaste statistiken över antalet donationer och transplantationer är inte offentlig ännu. De senaste fem åren i följd har vi aldrig haft fler organdonationer i Sverige och det ser ut som att 2017 också blir ett toppår. Så fort statistiken finns tillgänglig kommer vi sammanställa och dela den mer er.

MOD behöver din hjälp!

Ni känner säkert till att MOD inte har något statligt bidrag, utan vi är helt beroende av stöd från er för att kunna bedriva vårt arbete. Har du några slantar över ber vi dig därför att bli månadsgivare, din gåva gör stor skillnad och gör det möjligt för oss att bedriva vårt arbete under det kommande året.

Klicka här för att bli månadsgivare!

Tack för 2017, nu ger vi 2018 allt vi har!

Ingen ska behöva dö i väntan på nya organ!

MOD – Mer organdonation

Birger Jarlsgatan 57 C

113 56 Stockholm

www.merorgandonation.se

Bankgiro: 900-3948 Plusgiro: 90 03 94-8

Bli månadsgivare!

Stöd MOD

Facebook
Facebook

Twitter
Twitter

Email
Email

Instagram
Instagram

Hemsida
Hemsida

BliDonator.se
BliDonator.se

 

Nyhetsbrev november 2017

 

Hej vänner,

 

 

 

Vi hoppas att ni haft en bra start på hösten. Donationsveckan under oktober slog rekord i antalet till nya anmälningar, tack för allt stöd och engagemang!

Vintern med jul och nyår står framför oss och vi på MOD vill dela med oss av vad vi haft för oss sedan sensommaren.

 

 

 

 

 

 

 

Rekordmånga anmälningar till donationsregistret

Drygt 9 000 anmälningar inkom till donationsregistret under årets donationsvecka. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2016, och den högsta siffran sedan veckan började arrangeras 2010.

Tack så mycket för att ni hjälpt oss lyfta frågan om organdonation

 

 

 

 

Peter kommer tillbaka efter årsskiftet

Efter fyra månader som pappaledig återvänder Peter till MOD-kontoret för att fortsätta jobba med frågan om organdonation. Vi hälsar honom varmt välkommen tillbaka!

 

 

 

 

Simon går och Micaela börjar

Efter ett intensivt halvår lämnar Simon sitt uppdrag på MOD den 28e november och han ersätts av Micaela Hamrin. Micaela har sedan sommaren 2017 drivit projektet MOD-podden tillsammans med Simon. Nu tar Micaela över Simons arbetsuppgifter på halvtid vid sidan av hennes utbildning till gymnasielärare.

Välkommen Micaela!

 

 

 

 

Annicka Toppe, ny regional samordnare för Stockholm

Annicka Toppe kommer, med början under hösten, att driva MODs frågor i Stockholmsregionen. Annicka har jobbat många år som specialistsjuksköterska inom intensivvård, njursjukvård och dialys men även som produktchef inom läkemedelsindustrin.

”Det är för många personer som idag väntar på ett eller fler organ för att överleva och det kan vi inte acceptera. Jag är jätteglad för möjligheten att få hjälpa till att driva denna fråga och öka medvetenheten om organdonation i Sverige.”

Vi hälsar Annicka välkommen till MOD-gänget!

 

 

 

 

 

 

 

 

Donationsutredningen

Trots positiva tecken från f.d sjukvårds-minister Gabriel Wikström och trots att många experter varit positiva till utredningens förslag har socialminister Annika Strandhäll valt att inte gå vidare med utredningen i dess nuvarande form. Vi på MOD är uppgivna och ledsna över att det inte läggs fram en proposition till hösten. Nu behöver vi din hjälp.

Skriv under vår namninsamling! 

Är du anhörig, transplanterad eller står du på väntelistan? Jobbar du inom sjukvården? Skicka in en porträttbild och ett kortare citat där du berättar hur beslutet att inte dubbla antalet organdonatorer i Sverige påverkar dig.

Om vi når vårt mål på minst 50 bilder och citat kommer vi lämna över detta material till socialministern för att visa hur viktig frågan om organdonation är.
Vi ser till att din röst blir hörd!

Vi tar emot din bild och din text på vår mejladress:
namninsamling@merorgandonation.se

 

 

 

 

MOD-podden

Sedan donationsveckan har vi släppt ett nytt    avsnitt av MOD-podden varje torsdag med  intressanta gäster som bidrar till att öka kunskap och engagemang om organdonation. Fram till jul kommer ett nytt avsnitt släppas i veckan. Tycker ni om podden och vill att vi spelar in nya avsnitt? Maila oss på podden@merorgandonation med förslag på spännande gäster, synpunkter eller frågor.
Lyssna på avsnitten via länken:

https://soundcloud.com/user-953847854

 

 

 

 

MODs insamling till förmån för forskning

Sedan september 2017 har MOD ingått ett samarbete med 1,6 miljonerklubben där vi gemensamt samlar in pengar för att stödja forskning inom organdonation och transplantation.

Hjälp oss att hjälpa för att ingen ska behöva dö i väntan på nya organ. Ge en gåva om minst 75 kronor för att vi ska nå vårt mål om 75,000 kronor till forskningen. Skicka ditt bidrag direkt till MODs 90-konto på Bankgiro 900-3948 eller Plusgiro 90 03 94-8. Märk din gåva ”FORSKNING”.

 

 

 

 

 

 

 

 

4 november: Alla helgons dag

Lördagen den 4 november är alla helgons dag. Vi vill hedra alla avlidna donatorer och de som gått bort i väntan på nya organ.

Tack för att du skänker dessa människor en tanke. 

 

 

 

 

9 november: Premiärsläpp för Svenska kalenderflickor och män 2018

1,6 & 2,6 miljonerklubben och MOD bjuder på premiärvisning av 2018 års jubileumskalender och mingel tillsammans med kalendermodeller. Du och en vän är varmt välkomna på drinkar och tilltugg torsdag den 9 november 2017. Utvalda ikoniska kalenderporträtt i storformat kommer auktioneras ut under ledning av auktionsikonen Michael Storåkers. Bilderna är signerade av fotograferna och numrerade i begränsad upplaga. 

Datum: Torsdag 9 november
Tid: kl 16.30-18.30
Plats: CFHILL Artspace, Norrlandsgatan 24 (andra våningen), www.cfhill.com

 

 

 

 

19 november: Glädjekväll för att hedra Martha Ehlins minne

Den 19 mars förra året avled Martha, en av
grundarna till MOD, och lämnade ett stort tomrum efter sig. Nu har hennes familj startat en stiftelse, High-five Stiftelsen, vars syfte är att hedra hennes minne och hjälpa alla de som står, eller stått, på väntelistan för organdonation. Som startskott ordnar familjen en minneskväll i Göteborg den 19 november dit de vill bjuda in vänner, bekanta och alla andra som berörts av Martha, privat eller genom hennes arbete.

För mer info och anmälan besök Facebook-sidan https://www.facebook.com/High-five-Stiftelsen-1197568073624957/

 

 

 

 

6 december: Save the date för Lussefika

Hjälp oss ta MOD och frågan om organdonation framåt!

Den 6 december bjuder vi våra vänner på lussefika. Ta med en kompis och hjälp oss ta MOD och frågan om organdonation framåt. Mer information om tid och plats kommer inom kort!.

 

 

 

 

Hjälp oss att hjälpa!

Vi befinner oss i osäkra tider i och med att socialminister Annika Strandhäll valt att inte gå vidare med donationsutredningen. MOD behöver lägga in en extra växel för att kunna påverka och därför behöver vi er hjälp. Vill du hjälpa oss i vårt arbete? Bli månadsgivare via länken: http://merorgandonation.se/stod-mod/

 

 

 

 

 

”Ingen ska behöva dö i väntan på nya organ”

 

 

 

 

MOD – Mer organdonation

Birger Jarlsgatan 57 C

113 56 Stockholm

www.merorgandonation.se

Bankgiro: 900-3948 Plusgiro: 90 03 94-8

 

 

 

Stöd MOD
 

Facebook
Facebook

 

 

Twitter
Twitter

 

 

Email
Email

 

 

Instagram
Instagram

 

 

Hemsida
Hemsida

 

 

BliDonator.se
BliDonator.se