Olivia överlevde tack vare organdonationen

– Jag hade inte suttit här i dag om det inte varit för operationen, säger 22-åriga Olivia Westin från Sundsvall som fick sex nya organ – i sista stund.

27 svenskar har dött hittills i år i väntan på nya organ.

Bristen på organ är stor och under den nationella donationsveckan som pågår nu hoppas Socialstyrelsen att fler aktivt ska ta ställning i donationsfrågan.

Evigt tacksam

För 22-åriga Olivia räddade de nya organen hennes liv. Och hon är evigt tacksam gentemot den för henne okända donatorn.

– Denna ängel, som jag aldrig träffat, är anledningen till att jag sitter här i dag. Att jag andas, att jag lever och kan leva ett normalt liv för första gången, säger hon.

Ständigt sämre

Olivia Westins medfödda problem med både matsmältning och näringsupptag förvärrades successivt. Det ständiga behovet av näringsdropp begränsade starkt hennes tillvaro.

– Jag såg ju hur alla andra människor levde, och jag ville också ha det där. Jag ville också kunna resa, göra roliga saker, leva helt enkelt. Det satte sig på mitt psyke, den mentala biten var nästan det svåraste. Jag ville inte prata om det, jag ville glömma min verklighet när jag var med mina vänner. Trots att mitt liv var så begränsat, berättar hon.

Fick telefonsamtal

När Olivia var 20 år var hon i mycket dålig kondition och det stod klart att hon skulle bli tvungen till transplantation av sex organ: magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen, tolvfingertarmen, bukspottskörteln och levern.

Efter 24 dagar på väntelistan fick hon telefonsamtalet från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg: vi har organ till dig.

– Det kändes overkligt och in i det sista vågade jag inte tro att det skulle bli av efter alla motgångar jag haft tidigare.

13 timmar lång operation

Men det blev det, och efter ett 13 timmar långt ingrepp hade Olivia ett helt nytt matsmältningsorgan i sin kropp.

– Det första jag gjorde var att känna på magen. Och plötsligt hade jag en smal normal midja. Före operationen var jag så uppsvälld att det såg ut som om jag skulle föda femlingar, berättar Olivia.

Upprörd

Utan organdonation hade Olivia inte varit i livet i dag. Och att många svenskar ännu inte gett besked i donationsfrågan gör henne upprörd och bekymrad.

– En människas organ kan rädda upp till åtta liv. Varför ska man ta med sig sina organ ner i graven när behovet är så stort, frågar hon sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.