Patienter dör i väntan på nya organ – Region Gävleborg: ”Ta upp frågan om donation hemma”

En person i veckan avlider i väntan på nya organ, enligt organisationen MOD.
Trots positiv inställning till donation är det få som donerar.
– När sorgen inträffar kan det vara svårt för vissa att ta ställning, säger Johnny Hillgren, donationsansvarig verksamhetschef Region Gävleborg.

Den här veckan, 8-14 oktober, är det donationsveckan. Det är en årlig nationell kampanj som Socialstyrelsen har står bakom, och syftet är att få fler att ta ställning till organdonation.

Inom Region Gävleborg görs inga transplantationer. De situationer som verksamhetschefen Johnny Hillgren och kollegorna ställs inför handlar om att vårda patienterna på bästa sätt, rädda liv och återställa skador. Om personen inte har någon cirkulation till hjärnan och kan konstateras hjärndöd förs en dialog med anhöriga.

– Vi ställer frågan om det är möjligt med donation. Om inte personen är med i donationsregistret och anhöriga inte vet hur personen vill ha det får de anhöriga bestämma, säger Johnny Hillgren.

Transplantationsteamet från Uppsala eller Huddinge, eller andra universitetssjukhus, kopplas in och det görs utredningar om vilka organ man kan ta vara på. De har ett dygn på sig att utreda och genomföra donationsoperationen, enligt Johnny Hillgren.

Man kan vända det till något bra, personen kan ge upp till åtta andra människor ett nytt liv.

Efter det kopplas en transplantationskoordinator in, som oftast också finns i Uppsala eller Huddinge. Den personen har en översikt över hur behovet hur ser ut och vilka som står på tur på listan.

– Vi vet inte hur behovet ser ut här och kan inte styra var organen ska, som många kanske tror, utan det är som två fristående organisationer, säger Johnny Hillgren.

Johnny Hillgren, verksamhetschef, anestesi,  Region Gävleborg

Han har varit donationsansvarig läkare i Region Gävleborg sedan 2002 och ångrar det inte en sekund.

– Det är ett väldigt viktigt arbete. Patienter dör i väntan på nya organ och att göra nytta för många människor är för mig en stor drivkraft, säger han.

I dagens läge är det brist på organ. Trots att cirka 80 procent av befolkningen är positiva till donation doneras det för få organ, enligt den ideella föreningen Mer organdonation (MOD). Av 91 000 personer som avled 2017 av olika anledningar blev endast 188 personer donatorer. Två av dessa var från Gävleborg, enligt Socialstyrelsens årsrapport.

– Det är viktigt att man tar upp frågan i lugn och ro som anhörig. Man kan vända det till något bra, personen kan ge upp till åtta andra människor ett nytt liv.

Antal transplantationer i Sverige 2017

Njure: 474 (varav 125 från levande donatorer)

Lever: 181 (varav 3 från levande donatorer)

Hjärta: 62

Lunga: 65

Hjärta och lunga: 0

Bukspottkörtel: 25

Ö-cellstransplantation: 9

Tarm: 2

Totalt: 818

16 procent av befolkningen har registrerat sig i donationsregistret. Den 1 juni 2018 fanns 1 597 332 registrerade.

Under 2017 avled 40 personer i väntan på att få genomgå en organtransplantation, vilket är en ökning jämfört med året innan.

Källa: Socialstyrelsens årsrapport för organ- och vävnadstransplantationer i Sverige 2017

Skriven av Sofia Lööf
Publicerad av Gefle Dagblad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.