Patienter med njursvikt får friare liv med hjälp av mobilnätet

Det är slut på långa resor fram och tillbaka till Östersunds sjukhus för 10 av länets påsdialyspatienter. Nya maskiner gör det möjligt för personalen att ha koll i realtid på hur patienterna mår.

Jens Blomberg i Hammerdal är en av tio dialyspatienter i länet som fått hem den här nya typen av dialysmaskin för påsdialys. Jens väntar på att få en ny njure transplanterad och under tiden renar dialysmaskinen hans blod. Utan maskinen skulle han dö.
Maskinen är uppkopplad mot Östersunds sjukhus och på så vis kan personalen i realtid ha koll på hur behandlingen fungerar och hur Jens mår och Jens själv behöver inte åka till Östersunds sjukhus för att få behandling eller stämma av hur behandlingen går.

– Det är ju bra på det viset, de har ju full koll på en om det skulle bli något, säger han.

Med de nya maskinerna kan personalen på dialysmottagningen på Östersunds sjukhus ha koll hela tiden hur behandlingen går och hur maskinen fungerar. Tidigare med de gamla maskinerna var patienten tvungen att komma in med ett datachipp en gång i månaden till mottagningen för att personalen skulle kunna utvärderade och se att behandlingen fungerade.

Totalt ska 10 dialyspatienter få tillgång till de nya maskinerna. Patienterna är spridda över hela länet och den som bor längst bort från Östersunds sjukhus bor i Sveg.

– Man för ju en helt annan dialog med patienterna nu med de här maskinerna. Vi ligger i framkant i stället för att ligga i efterhand hela tiden, säger Carolin Andersson, sjuksköterska dialysmottagningen Östersunds sjukhus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.