Redo att ta emot ett organ – redo att ge?

Professor Johnny Ludvigsson skriver (i Östra Småland/Nyheterna den 14 september) att det kommer in för lite pengar till typ 1-diabetesforskningen, som ska göra det möjligt allt att en dag kunna förebygga och bota sjukdomen. Varför är det så?

 

Vi drabbas olika vid sjukdomar. Vid typ 1-diabetes får många ett långt liv. Men för en del sliter sjukdomen hårt på kroppens organ.

En mor och en dotter åkte till ett av de större universitetssjukhusen i Sverige för att förberedas för njurdonation och transplantation. De fick träffa läkaren som skulle utföra operationerna. Han förklarade hur det praktiskt skulle gå tillväga. Varför man idag förespråkar att levande donerar en njure.

Vidare väcktes ett nytt hopp för kvinnan på trettio år när läkaren sa: Diabetesen har slitit hårt på din kropp. Du ska också ställas på kö för en pankreastransplantation (bukspottkörteln). Vid den transplantationen slipper du din diabetes. Det organet måste komma ifrån en avliden som har gett sitt samtycke till donation av organ.

Hemresan från universitetssjukhuset ingav mer framtidstro.

Avslutningsvis är min förhoppning att fler vill skänka pengar för att stödja typ 1-diabetesforskningen samt att fler människor i Sverige ta ställning till donation.

I Sverige råder det brist på organ. Är du redo att ta emot ett organ när de ofattbara händer då är du också villig att ge när de obegripliga inträffar. Ta ställning, du gör skillnad.

En mor

 

Publicerad i Östra Småland Nyheterna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.