Rekordmånga donationer i Sverige – Stockholm i topp

Det gjordes 185 organdonationer i Sverige 2016. Det är tio procent fler än 2015 och en ny toppnotering, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Region Stockholm-Gotland hade högst genomsnitt gällande organdonationer i landet 2016, med 26,6 donationer per 10 000 avlidna, enligt siffror från Svenskt intensivvårdsregister som Socialstyrelsen har sammanställt.

Region Sydöst sticker ut genom att ligga långt under de övriga. Trenden i riket är dock positiv.

– Det är resultatet av ett långsiktigt arbete, vilket vi såg redan förra året då det var 167 donationer, säger Wenche Stribolt på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Region Sydöst, med länen Kalmar, Jönköping och Östergötland har länge legat lågt.

Läs mer: Han uppmanar fler att donera sina organ

2016 var resultatet 8,8 donationer per 10 000 döda, vilket kan jämföras med rikssnittet på 20,3. Dock är det totala antalet organdonationer i Region Sydöst lågt, nio stycken, så en liten ökning i antal kan göra ganska stor skillnad.

I 142 fall av fjolårets 185 var den avlidnes inställning till donation okänd. I dessa lägen tillfrågas de anhöriga om personens vilja. Ibland måste de anhöriga ta ett beslut själva. De har möjlighet att vägra donation. År 2009 sa de anhöriga nej i 36 procent av dessa fall. 2015 var siffran nere på 25 procent. Förra året låg anhörigveto på 20 procent, berättar Wenche Stribolt.

Läs mer: Nytt hjärta räddade Sannas liv

Redan första halvåret 2017 har 19 personer dött i väntan på transplantation, enligt siffror från Scandiatransplant.

– Det är viktigt att identifiera de möjliga donatorerna, de som kan komma att utveckla total hjärninfarkt och som vårdas i respirator. Detta är den mest kritiska punkten i donationsverksamheten, säger Wenche Stribolt till Nyhetsbyrån Siren.

Publicerad i Norrtelje Tidning

Text: Bettina Bäck

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.