Rekordmånga organdonationer i Sverige

Foto: Public Domain Pictures

 

2016 gjordes 185 organdonationer i Sverige. Det är en ökning på 10 procent från 2015 och en ny toppnotering, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Region Sydöst ligger långt under de övriga regionerna och hade förra året minst antal donationer. I resten av landet ser det dock ljusare ut.

– Sydöst-regionen har genomfört en hel del förbättringsåtgärder. Det finns nu en samordnad regional rutin för uppföljning av organdonation i de olika landstingen och man har startat flera donationsutbildningar. Det kommer nog ge resultat redan nästa år, säger Wenche Stribolt till Nyhetsbyrån Siren.

Siren: Kan de låga siffrorna bero på Sydöst-befolkningens vilja att donera?

– Jag har inte de siffrorna på regional nivå. Det vi kan se är att veto från anhöriga har sjunkit för landet som helhet, säger Wenche Stribolt till Nyhetsbyrån Siren

I 142 av förra årets totalt 185 fall var den avlidne personens inställning till organdonation okänd. I fallen har då anhöriga till personen tillfrågats om den avlidens vilja. Då måste ibland anhöriga ta beslut om organdonation själva. År 2009 sa anhöriga i 36 procent av dessa fall nej till donation. Den siffran har ni sänkts till 20 procent 2016, berättar Wenche Stribolt.

För personer i väntan på organ har det 2016 varit  ett bra år. Jämfört med 2015 dog 13 personer färre – totalt 21 personer. Det är dock svårt att se något trendbrott i nulägret. Första halvåret 2017 har redan 19 personer dött i väntan på transplantation, detta enligt siffror från Scandiatransplant.

– Det är viktigt att identifiera de möjliga donatorerna, de som kan komma att utveckla total hjärninfarkt och som vårdas i respirator. Detta är den mest kritiska punkten i donationsverksamheten, säger Wenche Stribolt till Nyhetsbyrån Siren.

 

Publicerad i 24Uppsala.se

Text: Sebastian Ahokas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.