Ronja har väntat i två år på att få en njure

30-åriga Ronja Linderstam Eriksson från Kalmar är en av alla dom som står på väntelistan för att få organ. Hon har väntat i två år utan att något hänt.

Ronja Linderstam Eriksson väntar på att få en njure och bukspottkörtel. När hon var åtta år fick hon diabetes. Till slut slutade njurarna fungera och nu går hon på dialysbehandling fyra dagar i veckan. Det tar fem timmar att rena blodet.

– Väntan påverkar mycket. Det blir som att ha fotboja. Man kan ju inte bara sätta sig på ett tåg och tänka att nu gör jag detta några dagar. Det är just bundenheten till dialysen som påverkar mitt liv, säger Ronja.

I år så har 27 personer i landet dött i väntan på organtransplantation. Behovet av organ är större än tillgången, enligt Socialstyrelsen.

– Främst är jag är bunden till min telefon. När transplantationscenter i Göteborg ringer måste jag sätta mig i en taxi och åka dit direkt.

Måste aktivt anmäla sig

Donationsveckan pågår just nu. Den är till för att väcka en medvetenhet om donationsfrågan och att uppmana människor att göra sin vilja känd kring huruvida man vill donera sina organ efter sin död eller inte.

– När man är i det här själv märker jag att folk säger att de tror att man inte behöver anmäla sig, utan att det sker automatiskt. De vet inte om att man aktivt måste anmäla sig till donationsregistret, säger Ronja.

 

Publicerad i Sveriges Radio

Text: Peter Bressler

Bild: Johan Björling

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.