Ronja väntar på nya organ: ”Som att ha fotboja”

Få organ doneras i Kalmar län. De senaste åren har donatorer blivit fler men de är fortfarande väldigt få. Vi har träffat Ronja Linderstam Eriksson som väntar på nya organ.

Ronja Linderstam-Eriksson är 30 år gammal och väntar på både en ny njure och bukspottskörtel.

– I början kändes det jättekonstigt att man på något sätt går och hoppas på att en ung relativt frisk människa ska dö för att jag ska kunna få leva ett bra liv, säger Ronja Linderstam Eriksson.

TV: Se hela inslaget här

I grund och botten är det hennes diabetes som gjort att hon nu spenderar 20 timmar i veckan på dialys i väntan på transplantation. Och i och med många och långa dagar på dialysen har hon svårt att ta sig någonstans.

– Det blir lite som att ha en fotboja, säger Ronja Linderstam Eriksson.

Antalet donatorer har ökat kraftigt de senaste åren. Men den sydöstra sjukvårdsregionen där Kalmar län ingår har i flera år legat långt under rikssnittet. De senaste åren har det faktiskt blivit något bättre i Kalmar. Förra året donerade fyra personer i Kalmar län 17 organ.

Stora skillnader

Varför Kalmar tidigare varit sämst i landet på donatorer har Peter Samuelsson, donationsansvarig läkare på Kalmar länssjukhus, inget konkret svar på. Eftersom det är en sällanhändelse tror han att mycket beror på slumpen.

– Sedan tror jag också att avdramatiseringen av organdonation och transplantationsverksamheten och att prata om det har verkligen tagit fart de sista åren även bland, säger Peter Samuelsson.

Överlag är det stora regionala skillnader mellan de olika sjukvårdsregionerna. Vad det beror på är oklart.

Publicerad i SVT
Text: Alva Persson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.