Så kan fler liv räddas – organ går till spillo i onödan: ”Vi måste ändra lagen”

Över 800 personer väntar varje år på en organtransplantation. Hela deras liv hänger på att någon väljer att donera. Enligt intresseorganisationen Mer organdonation dör nästan en person i veckan i väntan på ett nytt organ.
– Där har vi en utmaning, säger grundaren Peter Carstedt.

Intresseorganisationen Mer organdonation arbetar med att sprida kunskap kring organdonation och att få fler att ta ställning för donation.

I Sverige görs nästan lika många transplantationer som det står folk på väntelista varje år. Men väntetiderna för vissa organ är långa – och fler donatorer behövs. För att få en ny njure får många vänta tre till fyra år, berättar Peter Carstedt.

– Nästan en person i veckan dör i väntan på organ. Och det finns även ett mörkertal i och med att det finns personer som inte ens sätts upp på listan, på grund av att de ändå inte förväntas hinna få en donation. Så det faktiska talet avlidna är högre, säger han.

Peter Carstedt efterlyser därför flera åtgärder för att göra det möjligt för fler organdonationer i Sverige. Den största är en förändring av lagen som reglerar vem som får donera organ.

– Vi har en föråldrad lagstiftning i Sverige. Enligt lagen får man inte bli organdonator om hjärtat slutar slå innan du dödsförklaras, vilket är när hjärnan slutar att fungera.

Mer organdonation föreslår alltså att organ även skall kunna tas från personer där döden orsakas av en hjärtinfarkt, och inte bara de som kategoriserats hjärndöda – som i dag är den enda grupp där transplantation är aktuellt.

– Så slutar hjärtat att slå och du dör, får du inte bli organdonator. Vi anser att det är bakvänt och att man borde gå efter viljan. Om personen vill donera sina organ borde dödsorsaken inte spela någon roll, säger Peter Carstedt.

En statlig utredning, som väntas presenteras i maj 2019, ser just nu över vad som får göras och vad som kan tänkas förändras i donationssyfte inom sjukvården.

– Det är en bra bit kvar, men vi har förhoppningar att den utredningen föreslår en förändring av lagen, säger Peter Carstedt.

Skriven av Henrik Nyblad
Publicerad av Gefle Dagblad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.