Steg-för-steg: Över 800 väntar på hjälp – så gör du för att rädda livet på dem

Här går vi igenom vad du behöver göra för att donera och på så sätt rädda liv – eller se till att dina organ inte används efter din död.

Den vanligaste formen av donation är den som görs efter att givaren har avlidit. En människa kan på så sätt rädda livet på upp till åtta andra, som kan leva vidare med transplanterade organ.

För att sjukvården ska ha möjlighet att använda dina organ efter din död (eller om du inte vill att de ska få det) bör du tydligt klargöra att det är din vilja. Vi tog hjälp av organisationen Mer organdonation för att reda ut hur du gör det:

► Anmäl dig till donationsregistret – säkert och enkelt.

Socialstyrelsen sköter det så kallade donationsregistret. Om du är registrerad där kan sjukvårdspersonal, efter din död, se din inställning till organdonation. Du kan ändra ditt svar hur många gånger som helst. Det är den senaste uttryckta viljan som gäller. Donationsregistret anmäler du dig till här.

► Prata med familj och anhöriga – berättar för dem vad du vill och tycker om organdonation.

Ett muntligt ord väger lika tungt som det skriftliga när det kommer till organdonation. Det är alltid din senaste uttryckta vilja som gäller, i alla avseenden.

Digitalt donationskort i mobilen – fungerar på samma sätt som ett donationskort i papper.

Huvudsyftet med digitala donationskort är att du kan ta ställning i din mobil samt dela och sprida din vilja vidare till dina vänner. Digitala donationskort finns för både Iphone och Android.

Fyll i ett traditionellt donationskort – lägg i plånboken.

Donationskort finns på Apotek och sjukhus runtom i landet. Med hjälp av det kan sjukvårdspersonal snabbt se om din inställning till organdonation, om olyckan skulle vara framme.

Glöm inte att du kan bli en levande donator!

Organdonation efter sin egen död har många redan tagit ställning till. Det vissa inte vet är att man även kan ställa upp som levande donator, till anhöriga och för en själv helt okända människor.

Enligt organisationen Mer organdonation är Sverige ett av världens bästa länder när det kommer till levande donation. Donationer från levande donatorer handlar nästan alltid om en njure. Av de transplantationer som genomförs varje år är det ungefär 40 procent som transplanteras tack vare en levande givare.

► Anmäl dig till transplantationssjukhusen i Sverige.

Om du kan tänka dig att transplantera en njure eller en del av din lever kan du anmäla ditt intresse till något av Sveriges fyra transplantationssjukhus i Uppsala, Göteborg, Stockholm och Malmö. Här kan du läsa mer om det.

► Tobiasregistret – gör provet själv hemma.

För den som kan tänka sig att donera blodstamceller finns det så kallade Tobiasregistret (döpt efter 13-årige Tobias som sökte över hela världen efter en donator utan att hitta en). Där anmäler du dig enkelt över nätet och får sedan ett provtagnings-kit hemskickat till dig. Här anmäler du dig.

Bli blodgivare

Att ge blod är också en form av donation, som kan rädda liv. Många sjukhus har i perioder blodbrist. Här kan du läsa mer om hur du anmäler intresse för att bli blodgivare.

Skriven av Henrik Nyblad
Publicerad i Gefle Dagblad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.