SUS slår rekord i antal njurtransplantationer


Foto:Roger Lundholm

Skånes universitetssjukhus har i år slagit rekord när det gäller transplantation av njurar. Bakom rekordet ligger främst ett ökat antal donatorer men även ett målmedvetet arbete i verksamheten.

Så här långt har njurverksamheten på SUS i Malmö under 2017 genomfört 94 transplantationer vilket är 12 fler än det tidigare rekordet från 2010. Den främsta orsaken till ökningen är en ökad tillgång till donerade njurar. Det beror i sin tur på att det finns en ökad medvetenhet i samhället om behovet av donerade organ, en positivare attityd till organdonation och allt fler registrerar sig som donatorer. SUS och Region Skåne har i år haft flest donatorer av njurar i Sverige sett till antalet donatorer/1 miljon invånare.

Fler donatorer
Det pågår ett intensivt arbete för att öka antalet donatorer. Det görs i samarbete med sjukhusen i södra sjukvårdsregionen och genom att utveckla själva donationsprocessen så att den är så smidig som möjligt.
– Jag hoppas att vi nästa år kommer att kunna göra fler njurtransplantationer både med organ från avlidna och levande donatorer, säger Alireza Biglarnia, överläkare och sektionschef inom njurtransplantation på SUS.

Nytt liv efter transplantation
För Jonathan Anselius fanns det aldrig någon tvekan om att han skulle donera en av sina njurar till tvillingbrodern Sebastian som lider av en njursjukdom sedan han var barn. Operationerna har föregåtts av ett år med utredningar, undersökningar, kontroller och samtal med kurator.
– Jag har vetat att det någon gång skulle behövas. När det blev aktuellt nu var det inget att tveka på, säger Jonathan Anselius.
För Sebastian Anselius innebär transplantationen en ny vardag. De senaste två åren har han mått allt sämre och inte haft ork till så mycket.
– Nu orkar jag mycket mer och har mer energi till familj, barn och arbete. Och i och med det mer livsglädje, säger Sebastian Anselius.

Stärkt bemanning och kompetens
En annan förklaring till att SUS i år gör rekordmånga njurtransplantationer är att verksamheten i Malmö genomgått ett generationsskifte med lyckat resultat. Verksamheten har stärkt bemanningen och kompetensen inom transplantation.
– Det tar många år att bygga upp kompetens inom transplantation men nu har vi allting på plats, säger Alireza Biglarnia.

Att verksamheten kan transplantera fler patienter kommer enligt Alireza Biglarnia att på sikt få effekt på kön till njurtransplantationer.
– Min förhoppning är att vi ska kunna öka antalet transplantationer ytterligare. Då kommer väntetiderna att gå ned, säger Alireza Biglarnia.

Publicerad av Mynewsdesk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.