Svante, 18, räddade sex personer efter sin död

Svante Koljo, 18, kraschade under en motocrosstävling i maj.

Han fick ett hårt slag mot huvudet och låg i respirator i flera dagar.

Svantes liv gick inte att rädda – då tog familjen ett avgörande beslut.

– Det kändes självklart att han skulle ge liv åt andra, säger hans storasyster Linn Koljo.

 

Svante Koljo, 18, från Finspång älskade fart. Hans storasyster Linn Koljo, 24, berättar om hur han som pojke cyklade snabbast av alla, att han blev lycklig av att känna vinden mot ansiktet.

Den 12 maj var den artonårige Svante och hans pappa, Tobias Koljo, ute på en motocrosstävling som så många gånger förut. Pappan var förutom Svantes stöd också som hans tränare.

Men den här lördagen gick någonting snett. Svante kom in fel på ett stort hopp – och flög rakt in i ett annat hopp med huvudet före. Svante blev genast medvetslös.

Foto: Linn Koljo

Kände på sig att någonting var fel

Linn skulle precis handla mat när hon såg att hennes pappa ringde. Hon kände direkt att någonting inte stod rätt till.

– Jag visste att Svante skulle tävla, jag fick en dålig känsla, säger Linn och tystnar.

Svante flögs med helikopter till Karolinska universitetssjukhuset i Solna, Stockholm, där han opererades akut. Operationen gick som förväntat.

– Första dynget såg okej ut, men de sa till oss att hjärnan inte är förlåtande, precis som ett blåmärke så sväller den efter ett tag, fortsätter Linn.

 

Släkt och vänner kom till sjukhuset så fort de fick höra om kraschen. Svante förblev medvetslös i flera dagar och låg i respirator. Det gick upp för familjen att livet aldrig skulle bli detsamma.

– Om Svante hade överlevt hade han varit förlamad på högra sidan och haft svåra hjärnskador, säger Linn.

Fanns ingenting att göra

Den 17 maj insåg läkarna att det inte fanns någonting mer att göra – Svante skulle inte överleva kraschen. När familjen satt och pratade utbröt plötsligt mamma Gunilla Nimrodsson:

– Jag vill att hans hjärta ska leva vidare.

Ingen annan i familjen hade tänkt på organdonation men Linn Koljo berättar att det kändes som ett självklart beslut.

FOTO: LINN KOLJO

– Sjukhuspersonalen får ju inte nämna det alternativet, men vi kände mer att, varför skulle vi inte göra det?, säger hon.

Några dagar innan olyckan hade Svante av en slump uttryckt att han inte gillade tanken på att kremeras. Familjen ville därför att han skulle jordbegravas. Linn berättar att det kändes fel att hans friska kropp skulle ligga på en kyrkogård.

– Varför ska någon annan behöva gå igenom det vi går igenom just nu, därför kände vi att vi ville donera. Göra så att andra får leva, säger Linn.

”Vilken 18-åring tänker på döden”

Svante Koljo stod inte med i något donationsregister, men familjen var enig om att Svante hade valt att donera sina organ om han blivit tillfrågan.

– Vilken 18-åring tänker på döden? Svante var den mest levande jag känt, och det kändes självklart att han skulle ge liv åt andra, säger Linn.

Den 17 maj sa de anhöriga farväl till Svante – dagen därpå donerades åtta av hans organ till sju andra människor. Ett ungt barn stötte bort levern, men alla andra donationer lyckades – Svante räddade sex personer efter sin död.

Även det lilla barnet överlevde efter en annan donation. En väldigt hjärtsjuk man blev drastiskt bättre på bara en dag.

FOTO: LINN KOLJO

När Linn kommit hem från sjukhuset skrev hon upp sig i ett donationsregister. Nu går hon ut på sin Facebook och Instagram och uppmuntrar andra att göra detsamma, hon skriver bland annat:

”Vi vet att Svante aldrig reste sig från sjukhussängen på sal tre, men vi vet att det fanns en man som tack vare Svantes hjärta fick möjlighet att göra det. Han kommer alltid att förbli en superhjälte, både för oss, men även för sju andra familjer där ute som fick behålla sina älskade. Tack Svante! ”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.