Ta ställning och donera organ – det räddar liv

Donation av organ och vävnader efter döden – varför är det så viktigt att ta ställning?

Svaret kan tyckas enkelt: För vem ska annars göra det åt dig?

Varför utsätta dina nära och kära för det beslutet den dag det blir aktuellt, när du själv kan bestämma hur du vill ha det?

Som donationsansvariga sjuksköterskor och vävnadsdonationsutredare vid Norrlands universitetssjukhus har vi kontakt med närstående till organ- och vävnadsdonatorer.

Våra erfarenheter är att donation kan vara ett ljus i sorgens mörker efter en nära anhörigs bortgång. Att bidra till att skapa livskvalitet eller fortsatt liv för en annan människa är en ovärderlig gåva som de flesta människor är välvilligt inställda till. I de fall där den avlidna själv tagit ställning innan döden blir den biten lättare för de anhöriga.

Att ta ställning för eller mot donation är ett personligt val som ska kännas rätt för dig. Det finns inget beslut som är mer rätt än något annat, men det viktiga är att du berättar hur du vill ha det.

Det är inte farligt att prata om när livet tar slut, tvärtom! Ofta för det människor närmare varandra. Att dela med sig av sina tankar om liv, död och donation är en styrka i ett förhållande. Skona de som betyder mest för dig ifrån ovissheten om din vilja – ta ställning redan i dag.

Du kan ta ställning genom att antingen registrera dig i Socialstyrelsens donationsregister www.socialstyrelsen.se/donationsregistret, fylla i ett donationskort (finns på apotek och i många av hälso- och sjukvårdens väntrum) eller informera dina närstående om ditt beslut. Alla tre sätt är lika giltiga och det är den senast uttryckta viljan som gäller.

Var inte rädd för att ta ställning – det räddar liv!

Publicerad i Folkbladet

Text: Monika Molin, Monika Långström, Frida Pärsson, Cecilia Reinikainen Diamant

Intensivvårdssjuksköterskor och donationsansvariga/vävnadsdonationsutredare vid Norrlands universitetssjukhus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.