Tim väntar på en ny njure

En av dem som väntar på ett nytt organ är Tim Öberg från Klässbol. Han har alltid telefonen med sig och väskan packad.

Förra året ökade antalet organdonationer i Sverige. Trots det är väntan på ett nytt organ lång och i början av 2018 fanns ett behov av 817 organ.

Tim Öberg från Klässbol drabbades förra sommaren av akut njursvikt. Sjukdomen kom efter en av period när han gått omkring och känt sig lite yr i huvudet och själv trott att han drabbats av influensa.

Sedan dess har Tim väntat på en ny njure, en väntan som inte varit helt okomplicerad.

– Hittills har min mamma och pappa erbjudit sig och utretts men båda har skrivits av och inte varit lämpade som donatorer för mig. Nu har min storebror anmält intresse och ska utredas, säger Tim.

Samtidigt som frivilliga donatorer utreds står Tim i den allmänna donationskön. Och där är han inte ensam. I början av 2018 fanns behov av 817 organ i Sverige.

– När som helst kan telefonen ringa och man får slänga sig i en taxi till Uppsala. Det gäller att ha telefonen laddad och på högsta volym så man inte missar något, säger Tim.

Trots den långa väntan på en ny njure ser Tim positivt på framtiden.

– Det har vidgat perspektivet och man får lite annan syn på livet och det är en fin insikt som kanske kan vara värd en trasig njure.

Publicerat av SR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.