”Viktigt att ta ställning”

Hittills i år har det skett tre organdonationer på Skaraborgs sjukhus i Skövde.
– Det sker sällan, därför är det extra viktigt att ha strikta rutiner, säger Andreas Möhlendick, donationsansvarig läkare.

Tidningen Vårdfokus rapporterade om att varannan intensivvårdsavdelning i landet saknar en läkare eller sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen med särskilt ansvar för donationer.

Andreas Möhlendick berättar att funktionerna finns både på sjukhusen i Skövde och i Lidköping.

– I hela regionen finns det ansvariga läkare och sjuksköterskor på sjukhusen. Vi har dessutom en regional donationsansvarig samt en funktion på Sahlgrenska som vi kan kontakta.

Dessutom utbildas personalen regelbundet. Det finns en pärm med olika beslutsstöd, instruktioner och telefonlistor på avdelningen.

Under året har tre fall av organdonationer förekommit på Skas i Skövde. I två av fallen handlade det om samtliga organ. När en patient som kan bli aktuell för donation kommer till intensiven följs en strikt rutin. Främst handlar det om patienter som får en hjärnblödning och som dör i en respirator som är aktuella för donation.

– Prioritet ett är att patienten ska överleva. Går inte det kan personen rädda andra liv genom att ha donerat sina organ.

Först när patienten har avlidit kontaktas en koordinator, som finns i Göteborg, får att se om personen finns med i donationsregistret.

– Det kan vi inte göra innan. Finns inte personen med i registret får vi fråga de anhöriga, säger Möhlendick.

Han tillägger:

– Det är viktigt att folk tar ställning och registrera det hos donationsregistret. Inte minst för att avlasta de anhöriga.

Just nu pågår donationsveckan. Under förra året registrerade sig 4 035 personer i donationsregistret under den veckan. En vanlig vecka handlar det om mellan 500 och 700 personer. I dagsläget är det totalt 1 570 222 personer som registrerat sig. Av dem är 73 procent positiva till donation.

 

Publicerad i Skaraborgs Allehanda

Text: Alf Ehn

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.