fbpx

Frågor och svar

Man, 18-25 år

Levande donation

Anna Lena,
Hur resonerade du och din man kring levande donation. Var det självklart att han sa ja till levande donation? Och hur gick tankarna?
Mathias

Svar

Anna Lena Fjellström

Levande donation

11 oktober, 2014

Hej! Min man resonerade rationellt; han hade 2 njurar och man kan leva lika gott med endast en. Våra grabbar är kärnfriska och hans släkt likaså. Skulle olyckan vara framme finns det alltid någon annan som kan komma i fråga för donation för dem. Jag behövde en njure - han ville leva länge med mig. Han kände sig inte tvingad att donera till mig. Det var han som initierade utredningen till att bli donator. Däremot, var jag tveksam. Dels för grabbarna skull och dels för att jag inte ville känna tacksamhetsskuld för resten av mitt liv. Skulle jag känna hela tiden att jag måste vara snäll och tacksam? Skulle jag inte få bli galen på hans olater? Vi diskuterade detta utifrån alla möjliga vinklar. Vi skrev ned tankar som dök upp och diskuterade vidare. Under tiden påbörjade han sin utredning för att inte gå miste om tid. Vi båda mår bra efter transplantationen. Alla våra värden är inom gränsvärden. Han lever livet som förut med jobb, träning mm. Grabbarna är fortfarande friska. Jag känner ingen tacksamhetsskuld.

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig