fbpx

Dina organ kan rädda någons liv

Ett donerat organ kan rädda livet på en medmänniska. Ja, om det gäller en lever så kan den till och med rädda livet på upp till tio medmänniskor. Just den här veckan uppmärksammar sjukvården behovet av att vi alla tar ställning till om vi vill donera.

Ingen annanstans i världen är en så stor andel av befolkningen positiv till organdonation som i Sverige. En undersökning från 2009 visar att 85 procent av svenskarna kan tänka sig att efter döden skänka ett eller flera av sina organ till en annan människa som då får ett bättre eller till och med ett räddat liv. Inom EU är samma siffra 60 procent.

Men de flest av oss håller denna vår välvilja för oss själva. Bara 15 procent – inte fler än 1 500 000 människor – har anmält sig till det donationsregister som finns. Och då blir det för de flesta av oss så att ingen känner till att vi gärna donerar våra organ.

Vår vilja viktig
– Det är viktigt att vi tydligt ger uttryck för vår vilja på det här området, säger Hans Sköld som är donationsansvarig läkare på Centralsjukhuset i Karlstad.

– Anmäl dig till donationsregistret om du gärna erbjuder dina organ och berätta om ditt beslut för dina anhöriga så att de känner till ditt ställningstagande – om de sedan skulle få frågan.

Nu är det ju en försvinnande liten andel av oss som kan bli aktuella för organdonationer. Det gäller att vi dör på rätt sätt och på rätt plats, för organ är färskvaror. För till exempel ett hjärta är det fyra timmar man har på sig från det att det tas ut till dess att det sätts in i en annan människa.

Av de 90 000 människor som varje år avlider i Sverige är det bara de ungefär 250 som dör i en respirator på en intensivvårdsavdelning som är potentiella donatorer.

Har inte berättat
Av dessa 250 brukar 50 ha uttryckt sig negativt i donationsregistret, de vill inte att deras organ ska doneras. Lika många har inte berättat hur de vill ha det och de närstående, som är de som bestämmer, säger nej.

Kvar finns då ungefär 150 personer som kan vara aktuella för donation av sådant som njure (fler än hälften av alla transplantationer), bukspottkörtel, lever, hjärta, lungor eller också både hjärta och lungor.

– Om fler anmäler sig till donationsregistret skulle nog så många som 350 varje år kunna bli potentiella donatorer, säger Hans Sköld. Kanske skulle de till och med kunna bli ännu fler.

Siffrorna kan jämföras med hur många som väntar på en transplantation – 750 personer. De allra flesta väntar på en njure och väntetiden brukar vara tre-fyra år.

Livskvalitet
– En transplanterad njure kan betyda väldigt mycket för livskvaliteten för en person som under många år genomgått dialys flera gånger i veckan, säger Hans Sköld. Men ett transplanterat organ kan också betyda skillnaden mellan liv och död.

Just den här veckan blir det arrangemang som vänder sig till värmlänningar i allmänhet, till Centralsjukhusets besökare och till sjukvårdens egna medarbetare. Det kommer att finnas möjlighet att diskutera frågan – och anmäla sig – innanför Centralsjukhusets entré, utanför personalmatsalen, på Friskis & Svettis och I Mitticity i Karlstad.

På alla de här ställena finns det anmälningsblanketter liksom på apotek och vårdcentraler. Men man kan också anmäla sin vilja på www.livsviktigt.se. På alla dessa ställen kan man också få små kort med sin vilja som man lämpligen kan förvara i plånboken.

Men glöm inte bort att berätta för dina närmaste anhöriga!

Av Håkan Gynnå
Foto: Anders Hanson

Den här artikeln är publicerad i NWT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.