fbpx

10 minuter: Kontakta en politiker

kontaktaenpolitiker

Det är förvånansvärt få privatpersoner som tar direktkontakt med riksdagsmän eller regionala och lokala politiker. Om fler bad våra folkvalda att uppmärksamma bristen på organ och situationen i Sverige skulle vi få en ökad medvetenhet på politisk nivå.

Det pågår för tillfället en statlig utredning om organdonation i Sverige idag och resultatet av denna kommer redovisas senast den 1 maj 2019. När utredningen kommer med sin rekommendation påbörjas den politiska processen kring hur vi skall förbättra hela systemet kring organdonation i Sverige.

Det är däremot inte sagt att vi under tiden ska rulla tummarna och vänta på utredningen. Istället kan vi se till att fler politiker får upp ögonen för frågan genom att kontakta dem direkt. Det gäller vår socialminister Annika Strandhäll på riksdagsnivå samt våra politiker i kommuner och landsting.

Längst ner finns ett förslag på vad du kan skriva.

Gör så här:

– Ta reda på vem som är sjukvårdspolitiker i ditt län. Du hittar uppgiften via ditt läns hemsida. (https://skl.se/tjanster/kommunerlandsting/landstingochregionerlista.1247.html)
– Skicka nedanstående förslag via mail eller post.
– Meddela oss vem du kontaktat och vilket svar du får.

– Vill du kontakta någon i riksdagen så finns det en lista över mailadresser här på riksdagens hemsida.

Förslag på text:

Hej,

Mitt namn är NN och jag skulle vilja veta mer kring hur Du arbetar för att förbättra situationen kring organdonation i Sverige. Jag har förstått att Sverige har en stor förbättringspotential inom området och detta är en viktig fråga för mig.

Den nationella utredningen om att främja organdonation (Dir 2018:22) som leds av Sten Heckscher kommer att komma med sina rekommendationer kring hur Sverige skall förbättra systemet för organdonation i maj 2019. Det här är en livsviktig fråga. Jag skulle därför gärna vilja veta mer kring hur ni arbetar med frågan just nu.

Idag har vi en situation i Sverige där vissa regioner är långt efter andra i sitt arbete med organdonation och detta innebär att folk blir lidande i onödan. Väntelistorna för en organtransplantation är olika långa beroende på vart man bor i landet och jag vill veta hur ni arbetar för att vår region skall bli bättre inom detta viktiga område.

Skulle vi kunna hitta en tid att träffas för att prata mer om hur vi kan bli bättre på organdonation i vår del av landet.

Med vänlig hälsning,

NN

  • Skriva med följande uppgifter: fullständigt namn, stad, mailadress och telefonnummer där du är anträffbar.
  • Bifoga en liten beskrivning av dig själv och din koppling till organdonation.
  • Skriv vad du vill göra för frågan - vilket är ditt engagemang?

Om vi alla gör lite, så kan vi tillsammans skapa en enorm förändring!
Anslut dig till rörelsen - skicka in din anmälan - idag!




Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.