fbpx

100 sätt att hjälpa

100satt

Det finns många olika sätt att hjälpa oss i vår ambition att göra Sverige bättre på organdonation. Det finns så mycket som vi både kan och vill göra men det är enbart tillsammans som vi kommer att kunna åstadkomma den förändring som behöver ske i Sverige.

MOD är idag en rörelse för mer organdonation och vi ser oss själva som en plattform där vi hjälper alla de som vill engagera sig för organdonation. Nedan kan ni läsa en lista på ”100 sätt att hjälpa” där vi lyfter fram olika exempel på saker som vi gjort tillsammans med andra.

Se det gärna som en inspiration för vad du skulle kunna göra. Och tycker du att något saknas på lista? Bra! Hör av dig och berätta vad du vill göra så kan vi fylla på listan så att vi längre fram ska kunna byta namnet till 1000 sätt att hjälpa!

 

#66 Lisa skapade en dokumentär om att vänta på organ

En lever åt herr Bergman (Keep on living) from Lisa Partby on Vimeo.

 

En lever åt herr Bergman är en personlig dokumentärfilm, där vi följer Joakim och hans nära i väntan på en levertransplantation. Filmen, som är gjord av filmaren Lisa Partby, som också är Joakims sambo, skildrar deras tillvaro, med toppar och dalar, kärlek och dramatik, ensamhet och intensiv närhet. Alltihop dikterat av Joakims sjukdom. Joakim väntar på att personsökaren från sjukhuset skall pipa, så att han kan få en chans att leva längre. Filmen handlar om hur det är att leva med varandra i väntan på ett livräddande organ, trots sjukdom och trots att döden hotar. Den handlar om kärleken och kampen för att få leva ett friskt liv.

 

#65 Adam skapade en Facebook-insamling

Adam Trevik Facebook insamling

Vi vill lyfta en av våra fina personliga insamlare – nämligen Adam Trevik!

Adam startade en insamling på Facebook inför sin födelsedag och tänkte försöka få ihop 3.000 SEK. Men allteftersom veckorna gick kunde han öka målet mer och mer – till slut kom han upp i den fantastiska summan 36.037 SEK!

Adam väntar själv på ett hjärta och har väntat sedan september förra året, han har även fått en HeartMate-pump – vi håller alla tummar och tår vi har för att hans väntan snart är över.

Stort TACK Adam för ditt stöd – tillsammans räddar vi liv! 

#64 1,6 miljonerklubben har tagit fram en kalender

Skärmklipp 2017-10-21 14.20.03

Sedan september 2017 har MOD ingått ett samarbete med 1,6 miljonerklubben där vi gemensamt samlar in pengar för att stödja forskning inom organdonation och transplantation. Genom att köpa 1,6 miljonerklubbens kalender stödjer du donations- och transplantationsforskningen. Ett bra initiativ tycker vi på MOD!

 

#63 Krabat donerade sex stycken MOD-iga gosedjur

_WAH4800-Redigera

Krabat & Co donerade sex gosedjur till MOD som syddes om och blev ”transplanterade”. Ett gosedjur fick nya ben, ett annat en arm. Gosedjuren togs fram för att uppmärksamma de barn som har en koppling till organdonation och vars röst sällan hörs. Det kan vara barn som är transplanterade, står på en väntelista eller som är anhöriga till någon. Vi på MOD tackar så mycket för gosedjuren och hoppas Krabat & Co:s initiativ kan inspirera andra att donera.

Tack, Krabat & Co!

 

#62 Kanthal talade om organdonation på årligt eventIMG_8541

Den 8 september arrangerade Kanthal i Västerås, som är en del av Sandvik Group, ett event kallat ”Walk a Mile”. Evenemanget bjöd deltagarna på diverse aktiviteter utomhus och hölls i Hallstahammar. MOD:s informationsfoldrar delades ut till gästerna, filmer om organdonation visades, bland annat ”Filmerna vi aldrig vill visa”, och flertalet samtal berörde ämnet donation. Bra jobbat Kanthal, tycker vi!

 

#61 Martin gör hemsidor

Jag heter Martin och har sedan en tid tillbaka hjälpt Mer Organdonation med deras olika webbplatser. Min första kontakt med organdonation var när en av mina nära vänner Emma Dalman behövde ett nytt hjärta. Emma fick som tur var ett nytt hjärta och det är tack vare henne som jag och min fru nu är med i donationsregistret. Emma har varit mycket delaktig i MOD och en dag så undrade hon om jag inte kunde tänka mig att hjälpa till med deras webbplats och jag tackade självklart JA.

Jag är imponerad av MOD då de har sådant driv och har verkligen hjälpt till att lyfta frågan om organdonation. Tack vare dem så har donationsregistret fått många nya namn vilket har räddat många liv.
/ Martin Sturelind

martin-sturelind

#60 Micaela gör MOD-podden

Jag heter Micaela och är transplanterad sedan sex år tillbaka. Min farmor donerade sin ena njure till mig en vecka innan jag fyllde 20 år, en otrolig gåva som förändrade mitt liv totalt och gjorde att jag kunde börja drömma om framtiden.

I våras pratade jag med Peter om att MOD borde ha en podcast för att nå ut till ännu fler genom ett lättillgängligt format. Peter höll med om att det var en bra idé och introducerade mig för Simon. Jag och Simon är mitt uppe i inspelningar och researcharbete och under donationsveckan släpper vi vårt första avsnitt och det känns så otroligt roligt. Jag hoppas att vi med hjälp av podden kommer sprida kunskap och engagemang om donationsfrågan. Eftersom processen är så omfattande vill vi försöka belysa så många olika delar som möjligt, därför har vi bjudit in bland annat forskare, läkare, transplanterade och personer som står på väntelistan för att diskutera så många aspekter som möjligt. För mig känns det väldigt roligt att kunna bidra och förhoppningsvis kommer podden kunna ge svar på många frågor kring donation, transplantation och allt som händer runtomkring.

 

Vill du komma i kontakt med Micaela och MOD-podden? Mejla podden@merorgandonation.se

/ Micaela

 micaela hamrin

#59 David är regionalsamordnare för Västra Götaland

Jag är undersköterska och väldigt intresserad av medicinska frågor. Min första kontakt med organdonation var i ungdomsåren innan jag var färdig med min utbildning. Jag har själv njursvikt och känner alldeles för många som har gått bort i väntan på ett nytt organ. Jag är en positiv kille som inte ger mig i första taget och brinner för att sprida frågan om organdonation.

// David

Skärmavbild 2017-08-21 kl. 08.43.44 kopia

#58 Lotta är regionalsamordnare för Västra Götaland

Jag kom i kontakt med MOD och organdonation 2013 då min dotter Sofia, då 20 år, fick ett hjärtstopp och var tvungen att genomgå en hjärttransplantation. Tyvärr avled Sofia 2016 pga en kronisk avstötning, så hon fick bara knappt 3 år med sitt nya hjärta. Men hon var så lycklig för varenda minut och ville gärna sprida information om organdonation och var volontär för MOD. Vi är så tacksamma för hennes donator, som gjorde att vi fick dessa ”extra” år med Sofia och jag vill därför fortsätta sprida frågan genom MOD så att fler ska få samma möjlighet. Jag försöker att leva i nuet och ta vara på livet som Sofia lärde mig, nu vet jag hur skört det är. Till vardags arbetar jag på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

// Lotta

IMG_3775 kopia

#57 Gerd ansvarar för ”Min historia”

Hej!

Min koppling till organdonation skedde 1992, då min yngsta dotter levertransplanterades. 2015 donerade jag min ena njure till samma dotter. Jag skrev ”Min historia” som anhörig 2014 och har sedan dess arbetat som volontär inom MOD. Under donationsveckan, haft ett par föreläsningar, hjälpt till med en kampanj och med Min historia. Jag brinner verkligen för uppgiften att sprida information.

Mvh
Gerd Collin

Skärmavbild 2017-08-25 kl. 10.54.44

 

#56 Rickard och Annika Sjöberg anordnar Kärleksdagen – och stöttar MOD

Kärleksdagen är ett koncept startat av Annika och Rickard Sjöberg. Initiativet togs av paret när de gifte sig i augusti 2015, och startades i samband med den första bröllopsdagen 2016. Syftet med Kärleksdagen är att fira kärleken, och att i handling göra detta genom att samla in pengar till en organisation som på ett bra sätt kan omsätta kärleksgåvorna till hjälp för människor i nöd. Årets arrangemang går av stapeln 2 september och pengarna går till MOD för att stötta i arbetet med att öka antalet organdonationer i Sverige.

Annika-Rickard

 

 #55 Beyond Retro sätter donationskort på prislappen

Klädkedjan Beyond Retro, som säljer second-hand kläder, bestämde sig för att uppmärksamma organdonation på ett eget speciellt vis. Med hjälp av reklambyrån ANR BBDO tog företaget fram en ny prislapp för sina kläder i butikerna i Sverige. Donationskortet går lätt att riva av och placera i plånboken. Smart, eller hur? De nya prislapparna finns i butik med start i höst. Vi gillar’t!

Beyond

 

#54 Nina och Malin sprang och simmade till förmån för organdonation

”Jag och min syster fick en startplats i Marstrand easy sprint swimrun i julklapp av våra män. Swimrun är en väldigt rolig träningsform där motionärer i alla nivåer kan delta. Man tävlar i lag om 2 personer och sitter ihop med en säkerhetslina. Man springer och simmar om vartannat i våtdräkt, skor, simmössa och simglasögon. Länge och väl funderade vi kring vad vårt lagnamn skulle vara, till slut kom vi på det självklara. Team MOD skulle vi heta såklart! Vi vill sprida medvetenhet om organdonation och att alla kan bidra på sitt sätt. Vi är självklart FÖR organdonation, vår mamma har donerat en av sina njurar till sin lillebror och vår pappa har tagit emot donerade stamceller, organdonation ger liv! Jag (Nina) och min syster Malin är Team MOD och vi tävlar för en god sak, att ingen ska behöva dö i väntan på organ! Vi har startat en personlig insamling till förmån för MOD, bidra du med!”

Hälsar,

Nina Magnerius

Skärmavbild 2017-08-24 kl. 15.12.54

 

 

 #53 MMA-fighter Marcus Kowal arrangerar välgörenhetsgala

Marcus och Michel Kowal förlorade sin son Liam i en tragisk bilolycka i Los Angeles 2016. En rattfyllerist körde in i Liams barnvagn och hans liv gick inte att rädda. Mitt i sorgen över att ha förlorat sin blott 15  månader gamla son var beslutet att donera Liams organ självklart, enligt Marcus och Michel. Idag verkar deras stiftelse Liams Life Foundation för att förebygga rattfylleri och främja organdonation. Stiftelsens syfte ligger till grund för välgörenhetsgalan Remember Liam som arrangerades i Göteborg för första gången den 16 juli i år. MOD bjöds in för att tala om organdonation i Sverige och gästerna bjöds på diverse att äta och dricka samt underhållning framförd av artisten och idol-vinnaren Liamoo.

Liams life

#52 Mia medverkar i media

Vi blir ofta kontaktade av media som söker starka berättelser att förmedla, och en sådan stark historia har Mia, som för några år sedan donerade en njure till sin fd make Björn!

Efter att Mia medverkade första gången i media så har reportrar fortsatt att höra av sig till henne, och vi har nu tappat räkningen på hur många reportage hon har varit med i. Hon är en underbar ambassadör för organdonation, och i synnerhet levande donation!

Blir du också kontaktad av media? Hör gärna av dig till oss innan en ny intervju ifall det har kommit ut någon ny, relevant information eller om det är något annat spännande på gång som kan vara bra att veta. Vi har också faktarutor, senaste statistiken och vi hjälper även till med faktagranskning innan publicering.

Be alltid att få läsa igenom reportage innan det trycks – och skicka länk till artikeln till oss, så kan vi lägga ut i våra kanaler.

mia

#51 Kanalkontoret är MODs nya kontor i Karlstad

MOD växer och har nu kontor på tre ställen i Sverige; Stockholm, Göteborg och sen våren 2015 även i Karlstad!

När MOD gav sig ut på jakt efter kontorsplats i den soliga Värmlandsstaden så dök Kanalkontoret upp och inte långt därefter sa det klick! Kanalkontoret är ett kontorshotell beläget i ett av de äldsta trähusen i Karlstad, i den gamla stadsdelen Haga, och särskilt inriktat mot entreprenörer. Idén är att skapa ett kreativt arbetsklimat där nya samarbetsformer skapas och nya affärsidéer ser dagens ljus.

Kanalkontoret sponsrar MODs kontorsplats i Karlstad – och, får man ändå lov att tillägga, de är väldigt noga med trefikat! 😉

Kanalkontoret ägs av Sofia Rydahl och Rickard Rydahl, www.kanalkontoret.se

 

kanalkontoret

 

#50 Kristina anordnade loppis till förmån för MOD

Kristina fick den briljanta idén att rensa ut sitt hem och samtidigt uppmärksamma organdonation – hon anordnade helt sonika en loppis där alla intäkter oavkortat skänktes till MOD. Totalt fick hon ihop närmare 4 000 SEK!

När hon bjöd in sina vänner så nappade de också på idén och ville hjälpa till och bidrog med kläder, saker och allehanda ting – efter loppisen insåg dock Kristina att nästan alla hennes grejer var kvar, det var alla andras som blivit sålda – så nu väntar en till loppis till hösten!

Kristinas son har fått ett nytt hjärta.

#49 Gittan startade en personlig insamling för MOD

Birgitta ”Gittan” hade gett sig själv en utmaning. Att på dagen ett år efter att hon kom hem från sin levertransplantation kunna springa en mil.

I samband med träningen inför loppet startade hon även en insamling för MOD på BetterNow: https://www.betternow.org/se/birgittas-insamling-for-mod-mer-organdonation

Hon sprang inte bara loppet, utan hon samlade även in nästan 1,5 gång så mycket som hon hade satsat på! Way to go Gittan!!!

#48 Johan föreläste för Lions i Växjö

När vi fick en förfrågan från Lions i Växjö om en föreläsning så fick vi genast ett positivt svar från vår eldsjäl Johan. Trots att han var mitt uppe i sin väntan på ett nytt hjärta så var det självklart för honom att ställa upp. ”Jag vill göra allt jag kan för att hjälpa till.” Han besökte föreningen en måndagskväll under våren 2015, och de var nog inte riktigt förberedda på vad de skulle få höra.

Johans föreläsning var så uppskattad att Lions Växjö efteråt valde att stödja MOD med 5 000 SEK. Det kallar vi en inspirationsföreläsning!

Tack Johan – och tack Lions Växjö!

Johan har nu fått samtalet han väntade på, han har fått ett nytt hjärta och mår bra.

#47 Johan, Louise och Christina har översatt MODs hemsida

MOD är stolta över att som enda hemsida i Sverige ha all information (okej, inte alla nyheter och historier) på både svenska och engelska! Det saknas generellt information om det svenska systemet på engelska och andra språk, vilket vi ville åtgärda. Men det hade aldrig varit möjligt utan våra utomordentligt förträffliga översättare!

De har arbetat varje vecka i flera månader och vi är så tacksamma för all deras hjälp – what an insats!!

Johan har tidigare arbetat med översättning för film och TV i 12 år och har även översatt dokument för bland annat ActionAid och PlanSverige.

Louise är uppvuxen utomlands och har bland annat studerat på college i Boston, samt andra internationella och engelskspråkiga skolor.

Christina är numera pensionerad från KTH (men jobbar lite extra) där hon språkgranskar vetenskapliga artiklar och avhandlingar på engelska.

#46 Anna ansvarar för fem insamlingsbössor

Anna gick till sitt Apotek och frågade om de var intresserade av att ha en MOD-bössa i en av deras kassor. Hon gick därifrån med löfte om att få ställa en bössa i varje kassa – totalt fem stycken!

Vi tackar Anna och Apoteket Korpen i Uddevalla för deras arbete i kampen för mer organdonation!

Annas dotter Lisa väntar på en multiorgantransplantation, vi håller alla tummar vi har för att Lisa och hennes familj snart ska få samtalet som de väntar på.

#45 Stefan kontaktade lokalmedia

Stefan tyckte, precis som vi, att det hörs och syns för lite om organdonation i media. Så han följde helt enkelt vårt råd kontakta media [länka ”kontakta media” till https://merorgandonation.se/engagera-dig/10-minuter-organdonation-media/] och hörde av sig till sin lokaltidning Östra Småland!

Stefan förmedlade även uppgifter till MOD, fick en faktaruta skickad till sig och medverkade själv i tidningen – Stefan väntar i detta nu på en ny lever.

Reportaget fick fin spridning och ledde även till att Kvällsposten hörde av sig och publicerade en artikel dagen därpå:

http://www.expressen.se/kvallsposten/svart-sjuka-stefan-vantar-pa-ny-lever/

Bra jobbat Stefan!! Nu hoppas vi alla att du inte behöver vänta länge till, utan att vi snart får läsa artiklar om dig av en helt annan karaktär!

Tyvärr kan vi inte länka till Östra Smålands reportage, då man måste vara PLUS-kund för att ta del av artikeln. Och tyvärr tog inte Kvällsposten med någon faktaruta om hur man tar ställning – men ni vet väl hur man gör? Det enklaste är att prata med dina nära och kära. www.blidonator.se

#44 Fia stod för boende under Almedalsveckan

MODs första år i Almedalen gick som en dans – och en stor varm kram vill vi skicka till Fia som öppnade sitt hem för oss! Hon hade ingen aning om vilken virvelvind som skulle komma in i hennes liv – fyra energiska MOD’are, massa nya erfarenheter (och nya livsmedel), lite lagom värk i fötterna och en eller annan välbehövlig sovmorgon 😉

TACK Fia för din gästfrihet, din hjälp under Almedalen, ditt sällskap och ditt skratt!

Fia fick själv ett nytt hjärta 2014 och har varit engagerad i MOD sedan hon stod på väntelistan.

#43 Pelle springer för sin bror och för organdonation

Vintern 1986 fick Pelles bror Janne en ny lever och med den 28 år fyllda av liv, vänner och familj. Sommaren 2014 blev Janne sämre och behövde en ny transplantation. Kort därefter avled han då hans kropp inte orkade mer.

Pelle startade under 2015 insamlingen ”Run for Donation” till förmån för MOD och organdonation, där han springer både Göteborgsvarvet och Blodomloppet för sin bror, och för att uppmärksamma frågan. Han har medverkat i flera intervjuer och insamlingen har slagit rekord – över 10 000 SEK insamlade till MODs fortsatta verksamhet! TACK för ditt engagemang Pelle! Tillsammans kan vi göra skillnad!

Vi hoppas att Janne hejar på dig lika mycket som vi gör!

https://www.betternow.org/se/pelles-insamling-for-mod-run-for-donation

#42 Linn har bakat och sålt till förmån för MOD

En av våra yngsta volontärer, Linn 12 år, sålde kakor och bullar och sålde utanför ICA – ett utmärkt sätt att uppmärksamma organdonation och stödja MODs arbete!

Så här skriver Linn själv om sin insats:

”Hej, jag heter Linn och är 12 år gammal! Jag vill sälja kakor och bullar och sedan skänka pengarna till MOD för att jag tycker att det är viktigt att ingen människa ska behöva dö i väntan på ett organ.

Min mamma har behövt vänta på en njure och behövde dialys ett tag. Det var jobbigt att veta att mamma var sjuk och att hon inte kunde göra vissa saker till exempel bära tunga saker.

Jag är jätteglad över att det finns människor som vill hjälpa andra genom att ge bort sina organ till någon annan. Jag är så glad att jag har en sån fin mamma!

Jag tycker MOD gör ett bra jobb. MOD jobbar med att sprida organdonation så att fler vet om att man kan hjälpa andra! // Linn <3

Totalt samlade Linn in 1.837 SEK! Underbart!

2016-05-22-12-28-33

#41 Beställ material

Kan du dela ut information och sätta upp material om organdonationsfrågan? Vi har affischer, flyers, broschyrer, barnböcker, vykort, klistermärken med mera!

Beställ hem material via vår webbshop och sprid MOD!

Beställ material här

Skärmklipp 2016-09-06 10.34.08

 

#40 Anne säljer egengjorda ordspråkstavlor för MOD

Ett exempel på lysande initiativförmåga kommer från Anne Ehn i Enköping – Anne har dialys sedan två år tillbaka och är uppsatt på väntelistan för en ny njure. Hon gör egna ordspråkstavlor och en helg sålde hon dem på en loppis i Enköping – där hon så fiffigt uppmärksammade MOD och organdonationsfrågan.

Totalt samlade hon in 1400 kr och hon skänker nu mer än 10% till MOD – stort TACK Anne!

anne-ehn-ordspra%cc%8akstavlor

#39 Clarion Hotel Malmö Live tar med MOD i sitt ”WeCare-program”

Clarion Hotel Malmö Live tar med MOD i sitt ”WeCare-program” och hjälper till med lokal när Region Syd (Skåne/Blekinge) har möte. Första regionmötet höll den 31e augusti 2016 och då bistod Clarion generöst med både lokal och fika till samtliga deltagare. Ett mycket lyckat första möte som är starten till ett mycket bra och fortsatt samarbete!

Tack Clarion för hjälpen – vi är alla mycket glada och tacksamma för ert stöd!

Clarion Hotel Malmö Live ligger i det nybyggda området Malmö Live intill Malmö Centralstation och området kallas i folkmun för Malmhattan. Clarion Hotel Live är både hotell- och kongresscenter med 25 våningar i den högsta byggnaden på 85 meters höjd, 24 konferenslokaler och en kongresslokal för 1500 deltagare, samt serveringar och skybar.

main_clarionhotelmalmolive.jpg.jpg

#38 Maria har filmat ”Min Historia”

Maria har under hösten 2015 hjälpt MOD med att filma ”Min Historia”. I dessa korta filmer får vi träffa Anders som har donerat en njure till sin vän Michael, Stefan som väntar på en ny lever, Mia vars mamma blev donator och Emma som har fått ett nytt hjärta.

Maria läser sista året vid Hyper Island i Karlskrona och har stor erfarenhet av media och medieproduktion sedan tidigare. Hon har också en stark koppling till frågan då hennes egen mamma donerade sina organ räddade livet på fyra andra.

Se ”Min Historia”-filmerna här!

10896992_10153653273428242_8297541172004885477_n-2

#37 FEW tog fram en gratis kampanj till MOD

Ni har väl sett en av våra fantastiska kampanjer kring väntelistan? Den som ser ut som en tågtidtabell, men istället för tågtider så står där namn på personer som väntar, vilket organ de är i behov utav, och hur många dagar de har väntat. Kampanjen har rest runt till olika centralstationer i Sverige och fått tusentals människor att reflektera över väntan, livet och organdonation.

Denna kampanj skulle inte varit möjlig utan Eight & Wonderleap, numera kallad FEW (First Flight and Eight & Wonderleap), som tog fram konceptet och själva vepan tillsammans med MOD – helt kostnadsfritt! Helt underbart säger vi!

Kolla in kampanjen här!

#36 Miriam – medverkar i MOD-film

Miriam har fått en njure av sin mamma, och sitt liv tillbaka. Tänk att som mor kunna ge liv till sitt barn, inte bara en gång – utan två. När vi på MOD tillfrågade Miriam om hon ville medverka i en film och berätta sin historia så tvekade hon inte sekund. Hon beskriver så oerhört fint vad det har betytt för henne, och vilken tacksamhet hon känner – gentemot sina föräldrar, men också livet i stort. Genom hennes ord kan fler förstå vad organdonation handlar om.

Ta del av hennes berättelse här.

#35 Det ligger i tiden – en utställning som tar upp organdonation

Regionmuseet Kristianstad har skapat den vandrande utställningen ”Det ligger i tiden”, som visar hur tiden styr våra liv, vilken fascination människan alltid har haft av tid och hur vi ständigt försökt mäta och kontrollera den.

Hur känns tiden när man väntar på ett nytt hjärta, uppehållstillstånd eller när man avtjänar ett fängelsestraff? Vilken betydelse har en tusendels sekund för en elitidrottare? I utställningen lyfts människor fram som har olika erfarenheter och förhållningssätt till tid. I en futuristisk telefonväxel kan besökare lyssna på röster som talar om teman som väntan, tidspress och vad som får dem att ta tillvara på tiden.

I utställningen deltar Filip och hans familj, och de berättar hur det var när Filips stod på väntelistan för ett nytt hjärta. Efter en lång väntan i kö för donation fick de samtalet som de hade väntat på. Någon gav Filip chansen till mer tid.

#34 DN Insidan skrev en artikelserie om organdonation

Thomas Lerner på DN Insidan skrev artikelserien ”En ny chans” om organdonation som fick väldigt fin respons och som tog upp frågan ur flera synvinklar. MODs egna Emma Dalman medverkade och berättade om sitt hjärtbyte och sin Klassikersatsning. Vidare kunde man läsa om Anna Lena som fått en njure av sin make Göran, Annika som är donationssköterska i Stockholm, Kevin som blev donator när han bara var ett halvår gammal, forskaren Petra Lilja och Stugbald som väntar på lungor.

DN Insidan har en läsarkrets på över 700 000, och artikelserien nådde ut till 235 000 personer bara på MODs Facebooksida. I runda slängar blir det nästan en miljon läsare som har tagit del av organdonationsfrågan – det kallar vi läsvärt!

Här finns länk till de olika artiklarna.

#33 Sjukhusclownerna spelade in sång och film!

Under MODs Alla Hjärtans Dag-kampanj #isharemyheart spelade Kultursjukhusets clowner Rutan och Tant Prick in en sång till alla barn som väntar på en transplantation, eller som av andra anledningar spenderar mycket tid på sjukhus. Dessa härliga clowner gjorde sin egen variant av temat #isharemyheart, och vips så fanns låten ”Dela ditt hjärta!”

Musiken är skriven av Thomas Sjöstrand och Thomas Hertzman.

#32 Amanda och Kristin tog fram kampanjen #isharemyheart

Amanda och Kristin studerar event och tog tillsammans med MOD fram kampanjen #isharemyheart, en digital kampanj på Instagram. Under kampanjen, som avslutades på Alla Hjärtans Dag 2015, uppmanades vänner och följare att lägga upp bilder på Instagram och hashtagga den man delade sitt hjärta med, tillsammans med #isharemyheart, #blidonator och #merorgandonation.

Kampanjen kulminerade med ett fysiskt event på Liljeholmstorgets galleria, där fanns photobooth, hjärtpinnar, volontärer och en kör som sjöng om vikten av att dela sitt hjärta. En lycklig vinnare bland uppladdade Instagrambilder vann en hotellövernattning för två, med en romantisk middag på en italiensk bistro och två spa-behandlingar i hotellets spa. Snacka om lyx av hjärtlig kvalitet!

#31 TV4 Nyhetsmorgon anordnade Bli Donator-vecka

TV4 Nyhetsmorgon anordnade en blidonator-vecka tillsammans med MOD, och uppmärksammade ämnet organdonation i november 2014!

Under åtta dagar i följd fick tittarna ta del av olika inslag och gripande intervjuer – vi fick möta Stugbald och hans väntan på nya lungor; Anna och Jonatan vars son Kevin donerade organ när han avled 6 månader gammal; Adam, sju år, som har ett nytt hjärta; och Dennis som fick en njure av sin mamma, med flera. Även olika röster från professionen hördes; Anders Milton om den pågående utredningen; hälsominister Gabriel Wikström; transplantationskoordinator Öystein Jynge; och sjukhuspräst Daniel Brattgård för att nämna några.

Även Hans Kunglige Höghet Prins Daniel medverkade i ett inslag och berättade om sitt engagemang för frågan.

Mitt i veckan anordnades också ett fysiskt event på Centralstationen i Stockholm med TV4 och representanter samt volontärer från MOD – det var en anstormning av folk hela dagen, från tidig morgon till kväll.

Och veckan gav enorma resultat – under ett genomsnittligt år i Sverige kommer det vanligtvis in ca 30 000 anmälningar till donationsregistret, under den här veckan kom det in över 100 000 anmälningar! Det visar vilken oerhörd effekt vi kan få bara genom att synliggöra organdonationsfrågan. Nu hoppas vi på en favorit i repris under 2015! Donera mera!

#30 Milook har tagit fram MOD-smycken

Milook – ett entreprenörsföretag med nytt helhetstänk kring konsumtion – har tagit fram smycken med modtema, och skänker en del av försäljningsinkomsterna till MOD (så passande)!

Milook arbetar med kläder och accessoarer, och både inre värderingar och hur vi värnar om miljön är viktiga faktorer i deras verksamhet.

Ni kan ta en titt på, och självklart köpa, MOD-smyckena här:

MOD armband

MOD halsband

#29 Isabella och Mikael skriver en bok om Isabellas liv och hennes nya hjärta


Efter år av hjärtsjukdom och en transplantation, pendlandes mellan liv och död och en ryggsäck fylld med dramatik, sorg och massor av kärlek skriver Isabella Röger tillsammans med Mikael Elmegren boken ”Tacksam för gåvan”, som beräknas vara klar till sommaren 2015.

Syftet med att Isabella delar med sig av sitt liv är att få så många som möjligt att göra ett aktivt donationsval medan de kan, så ingen annan behöver ta det beslutet.

Isabella vill även ingjuta ett hopp och en förmaning om att aldrig ge upp för andra som är svårt sjuka och deras nära och kära. Isabella är ett levande bevis och lever ett gott och värdigt liv idag.

Följ bokens tillkomst via tacksamforgavan.se

#28 Henrik utvecklar det digitala donationskortet för Windowstelefoner


Det digitala donationskortet laddades ner över 40 000 gånger under 2014, och vi satsar på att nå ut till ännu fler. Till vår hjälp har vi Henrik som tar fram en version för Windowstelefoner, utöver det som fungerar för iPhone och Android. I och med detta finns det digitala donationskortet på alla plattformar.

Tack Henrik för dina teknikkunskaper och din hjälp för att få fler att göra sin vilja känd och prata om organdonation!

Ladda ner appen

#27 Kerstin delade ut donationskort i sin stad


Kerstin tyckte att det uppmärksammades alldeles för lite om organdonation, och många av de hon pratade med visste inte hur man tog ställning. Då tog hon saken i egna händer.

Hon beställde helt sonika flera lådor med donationskort från Socialstyrelsen – sedan gick hon runt sitt kvarter och delade ut donationskort i brevlådorna tills dess att det var slut.

Toppeninitiativ tycker vi!

#26 Landstinget Gävleborg tog fram en bioreklam


Inför donationsveckan 2013 bestämde sig landstinget Gävleborg för en ny approach för att få fler att ta ställning. Tillsammans med MOD tog de fram en bioreklam om organdonation som riktar sig specifikt till biobesökare. Den har sedan visats i Gävleborgs län vid ett flertal tillfällen, och den har sålts vidare till andra landsting – bland andra Västra Götaland, Skåneregionen och Halland.

Den gör sig absolut bäst på stora duken, men du kan se bioreklamen i litet format här.

#25 Volkswagen Kungsbacka donerade en bil


Ett stort TACK till VW Kungsbacka som donerade en Golf till MOD!

MOD-bilen tar oss land och rike runt på föreläsningar, events och happenings – samtidigt som den på ett snyggt sätt sprider budskapet på Sveriges vägar om att donera mera! Vi hoppas att vi både ökar säkerheten i trafiken och ger bilister, fotgängare och cyklister något spännande att konversera om på vägen.

#24 Richard Sjöberg vann Fångarna på Fortet – till förmån för MOD


När Richard Sjöberg och hans lag skulle ställa upp i Fångarna på Fortet så ville han att vinsten skulle doneras till välgörenhet, till en god sak och något som gjorde skillnad. De valde MOD.

Efter intensivt kämpande besegrade Richards lag sina motståndare och samlade in inte mindre än 30 000 kronor till MOD’s verksamhet! De passade även på att informera tittarna om vikten av att ta ställning – på bästa sändningstid!

#23 Villa BK bjöd in MOD till sin hemmamatch


Bandylaget Villa BK bjöd under januari in MOD till sin hemmamatch i Lidköping, där vi fick en utställningsplats utan kostnad – och Andrea från MOD blev även intervjuad på isen i pausen. Där berättade hon om sin historia när hon fick en ny njure och informerade publiken om hur man tar ställning.

Totalt nådde MOD’s representanter ut till flera tusen personer under matchen, och det var en stadig ström av människor som besökte MOD både före, under och efter matchen (som Villa BK vann).

Vi tackar Villa BK för att de ville slå ett slag för organdonation!

#22 Minna har skrivit en barnbok om organdonation

När Minnas syster blev hjärtsjuk under graviditeten och behövde ett nytt hjärta, så fann hon att det inte var så lätt att förklara för sina egna barn vad det var som hände. Så hon skrev helt enkelt en barnbok – ”Mosters nya hjärta” – som på ett lättfattligt sätt tar upp frågan om organdonation, transplantation, livet och döden, kärlek och att våga hoppas.

Text och bilder är medicinskt faktagranskade av Transplantationsavdelningen på Sahlgrenska sjukhuset, och MOD blev också tillfrågade att komma med råd.

Boken finns till salu på idusforlag.se

#21 Marie och Susanna skrev en uppsats om organdonation

Marie Fahlman och Susanna Petersson har skrivit en kandidatuppsats där de har studerat hur en svensk målgrupp uppfattar kampanjbilder med budskap kring organdonation. De är båda två studenter från Högskolan i Jönköping där de studerar Medie- och kommunikationsvetenskap och i höstas var det dags för dem att skriva sin kandidatuppsats.

”Det var ett av de första beslut vi tog, att uppsatsen inte bara skulle fokusera på det medievetenskapliga perspektivet utan även skulle bidra med användbar kunskap kring någonting som vi tycker är ett viktigt ämne att uppmärksamma. Därför tog vi kontakt med MOD för att se om vi kunde bidra med kunskap kring medie- eller kommunikationsfrågor när det kom till organdonation.”

Uppsatsen ”När budskapet går in i hjärtat” är en receptionsstudie av bilder från organdonationskampanjer där Marie och Susanna med hjälp av fokusgrupper har tagit reda på hur ett antal kampanjbilder från utländska organdonationsorganisationer uppfattas av en svensk målgrupp. Tanken är att ur ett medieperspektiv öka kunskapen om hur budskap kring organdonation kan förmedlas på ett sätt som når människors hjärtan och får dem att agera i frågan om organdonation.

#20 Take Space-insamling

Take Space hjälpte MOD med en insamling för att kunna nå ut med en organdonationskampanj. Tack vare alla som gav kampanjen ett finansieringsbidrag kunde vepan sedan visas på järnvägsstationer i både Jönköping och Västerås. Kampanjen beräknas att ha nått ut till över 300 000 människor och den fick också utmärkelsen ”Månadens utomhuskampanj” av tidningen Resumé.

Vänteliste-kampanjen gick ut på att åskådliggöra för tågresenärer en annan sorts väntan – nämligen den på organ. På vepan, som liknar en tidtabell för tåg, kan man se namn och födelseår på ett antal människor som väntar på organ, vilket organ respektive person väntar på samt hur länge varje person har väntat. Den har fått många att stanna upp, reflektera över organdonation och inse att det kanske inte gör så mycket om tåget är tjugo minuter försenat…

#19 Lina skänkte MOD en torsodocka


Läkarstuderande Lina Sjödin gav MOD en torsodocka som vi har haft stor användning av vid MOD-utbildningar och på Blodomloppet med mera. Vi kallar honom stolt för Morgan, eller lite omskrivet mORGAN, och han är både och höjd- och mittpunkt vid våra events.

På ett enkelt och tydligt sätt visar han förbipasserande vad vi pratar om, åskådliggör alla organ som kan transplanteras och det är inte någon som kan undgå att se vart MOD-gänget håller hus. Morgan är också enormt populär bland barnen som fascineras av hur vi ser ut inuti, och när vi kan vända på honom och visa dem både hjärna, muskler och ryggrad går det ett sus av förundran hos de små.

Utan Morgan skulle MOD-eventen sakna hjärta – och lever, och lungor, och njurar, och tarmar…

#18 Svensk Sjuksköterskeförening har gjort en film

sjukhusfilm
SNFS – Svensk sjuksköterskeförening ville lyfta organdonationsfrågan och tillfrågade MOD för att göra en filmproduktion. I filmen samtalar Catrine Jacobsson, ordförande i Sjuksköterskornas etiska råd, med Annika Åkerlind, donationsansvarig sjuksköterska på NIVA Karolinska, och Martha från MOD.

Filmen har setts av närmare 1000 tittare. Se den här

#17 Årets röstbärare

2080156

Först en nominering och sedan vann MOD utmärkelsen som ”Årets röstbärare 2013”, av organisationen Sektor3 – med en vinst på 5.000 SEK.

Sektor3 var under 2008-2013 en tankesmedja för det civila samhället, som har väckt debatt och lyft ideella organisationers frågor, arrangerat seminarier och andra evenemang i Sverige. Från 2014 kommer stora delar av Sektor3’s verksamhet att drivas vidare genom deras idétidskrift Kurage.

#16 BK Häcken delade ut stipendium till MOD

bkhacken

Vid BK Häckens årsmöte 2012 delades Sabine Söndergaards stipendium på 15 000 SEK till MOD med motiveringen: ”För deras personliga och engagerande arbete för att minska transplantationskörerna och öka tillgängligheten, förståelsen och kunskapen kring organdonation”.

Vi tackar ödmjukast för utmärkelsen.

#15 4Good sålde armband och bjöd in MOD som föreläsare

4good

4Good är ett kvinnligt nätverk som anordnar sociala events där medlemmarna träffas, umgås och helt enkelt få mer solsken i livet. Vid eventen bjuds också inspirerande föreläsare in att tala – TV-kockar, personer som förlorat sin familj eller gått igenom något annat och som har lyckats ta sig tillbaka, idrottare, bloggare, motivationsföreläsare mfl. Under 2014 medverkade Martha från MOD där hon berättade sin starka historia.

4Good säljer även armband med olika budskap – ”live life”, ”shine” – och under 2014 gav 4Good 8.500 SEK till MOD som kom ifrån deras intäkter av
armbandsförsäljningar. Det kallar vi också för solsken!!

#14 LifeOfDiamonds har startat en stödkampanj

Efter att Mattias Gyllensvaan fick diagnosen kronisk njursvikt förstod han varför han varit extremt trött i alla dessa år. När han fick en ny njure från sin mamma så kom energin tillbaka. Energin använde han till att starta sitt företag Life Of Diamonds. Ett företag som inriktar sig mot hälsa och den extra lilla guldkanten i livet. Han säljer uppblåsbara badtunnor, spa-anläggningar, massagebänkar, värme- och hälsoprodukter till bra och billiga priser. Mattias har varit registrerad i donationsregistret i stort sett hela sitt liv, men just nu var det han som fick ett organ från sin mamma.

Nu vill Mattias försöka få ut MOD’s budskap ännu mera eftersom han mycket väl vet om alla som står på väntelistan för ett organ. Det är onödigt många som dör i Sverige i dagsläget bara för att de kanske inte ens känner till MOD eller har inte tagit sig den där extra minuten i soffan för att trycka på knappen ”Bli donator, säger Mattias.

Mattias kommer nu att skänka 5 % av omsättningen av utvalda produkter till MOD. Kampanjen kommer att synas på företagets hemsida, LifeOfDiamonds.se och även delas på sociala medier.

Detta är Mattias sätt att hjälpa till att försöka nå ut till allmänheten att organdonation räddar liv, även om man själv inte är i livet.

#13 Old School Cover Band ordnade en välgörenhetskonsert

oldschool

Bomans Loft, som är en del av Pannkakshuset i Tolg, ordnar pubafton/musikkvällar varje månad. Vi i bandet valde (som flera av de andra som spelat där) att skänka pengarna till välgörande ändamål. Då vi har en kompis som vi tycker mycket om, som kämpar sin kamp, kändes det rätt att låta pengarna gå till MOD.

Vi hade fått upp ögonen för organisationen och deras arbete genom Facebook. Vi hade även läst på om MOD innan vi bestämde oss. Under gigget passade vi på att berätta om MOD, och pusha lite för organdonation. Kanske vann vi över några själar.

Pengarna är från inträdet, men även lite extra som donerades under kvällen, vilken ägde rum under hösten 2014. Totalt samlades det in 3.100 kr!

// Old School Cover Band

# 12 Annika har tagit bilder till Min historia

Annika bor nära Göteborg och arbetar som fotograf. När MOD behövde porträtt till nya hemsidan tvekade hon inte att ställa upp och packade snabbt ner sin kamera. En förmiddag var det således fotografering på schemat på MOD’s kontor och totalt träffades ett tiotal volontärer för att bli förevigade. Bilderna används på sidan ”Min Historia” (länka!).

Annika är också den första i Sverige att bli transplanterad med svensk donator. Hon fick ett nytt hjärta 1988.

annika

 

# 11 Beatrice föreläser om organdonation

Beatrice har gått MOD 101 och är nu ute och föreläser om organdonation. Kort efter MOD’s utbildning höll hon sin första föreläsning för en grupp undersköterskor i Ystad, för att bara några dagar senare föreläsa på sin gamla gymnasieskola. Hon planerar också att anordna en temadag om organdonation i Lund under hösten.

Beatrice är född med CF – cystisk fibros – och kommer i framtiden behöva en lungtransplantation.

bea
#10 Christer samordnade Blodomloppet 2014

Christer brinner för frågan organdonation och har varit spindeln i nätet för MOD’s medverkan i Blodomloppet 2014. Då MOD gick från tre till 14 städer 2013 till 2014 har det inneburit stora utmaningar för att få allt att gå i lås. Christer har samordnat logistiken för allt material, de olika funktionärerna på plats, medverkan från sjukvårdspersonal och MOD-löpare i varje stad. Han har hållit i kontakterna med arrangörer, Blodgivningen, svarat på frågor och följt upp alla medverkande efteråt.

Tack vare hans engagemang, organisationsförmåga och känsla för planering så har Blodomloppet 2014 varit en succé å MOD’s vägnar!

christer

 

# 9 Filip har tagit fram och utvecklat en app om organdonation

Vi behöver prata mer om organdonation, på olika sätt och i olika sammanhang. Varför kan det inte vara kul att komma i kontakt med frågan?

Filip har tagit fram ett spel till smartphones som heter Organ Swing. Det är en gratis app där man förutom spelet även får reda på olika fakta om organdonation och kan ta ställning. Själva spelet går ut på att para ihop sjuka och friska organ och transplantera dem, innan det är för många på väntelistan.

Filip fick en ny lever 2011. Läkaren som diagnosticerade Filip och såg till att han kom upp på väntelistan heter dr. Rorsman – och det är därför som Rorsman är den högsta utmärkelsen man kan få i Organ Swing.

filip
#8 Hanna har nått ut till över 1 miljon människor

MOD publicerar ständigt personliga historier och vi ser att de får allt större spridning. Det är genom dessa berättelser som fler får upp ögonen för organdonation och förstår vad det faktiskt handlar om. Att rädda liv. Liv som tillhör människor som är precis som du och jag. Och precis som det har hänt dem, så kan det också hända dig och mig.

En historia som har berört många är Hanna, som skriver om hur hennes make har fått ett nytt hjärta. Hon har nått ut till över 1 miljon människor och fått flera tusen kommentarer på sin text – där många skriver att hennes berättelse äntligen fått dem att gå från ord till handling och att de nu har gjort sin vilja känd. Det är helt fantastiskt.

Läs hennes historia.

hanna#7 Magnus är MOD’s ambassadör i sociala medier

MOD har många kanaler för att nå ut till allmänheten – men den klart största stavas sociala medier. Och det är mycket tack vare Magnus och många med honom som hjälper till att sprida MOD. Magnus fungerar om vår ambassadör på det sättet att han gillar våra inlägg, delar dem vidare till andra och försöker se till att fler hittar till MOD och följer oss. Han hjälper till att skapa den rörelse som behövs för att vi ska kunna växa. Tillsammans kan vi åstadkomma mycket!

Magnus har varit vår Facebook-megafon sedan han stod på väntelistan. Han är nu transplanterad och har fått en ny njure och bukspottkörtel.

magnus

 

#6 Patrik medverkade i ”Filmerna vi aldrig vill visa”.

I december 2013 lanserades vår första MOD-film – ”Filmerna vi aldrig vill visa”. Det är en kort dokumentär där tre personer visar hur det är att stå på väntelistan. En av de tre som deltog var Patrik. Vi får ta del av hans vardag, hur han levde med sin hjärtpump och hur hans tankar gick under tiden han väntade på telefonsamtalet.

”Det var självklart för mig att ställa upp”, säger Patrik. ”Jag ville göra allt jag kunde för att få fler att ta ställning.”

Varje person spelade också in en varsin avskedsfilm, som endast kommer visas om de avlider i väntan på sina organ.

Se filmen

Patrik är nu transplanterad och har ett nytt, friskt hjärta.

filmerna

 

#5 Sofia bloggar om organdonation

När Sofia väntade på ett nytt hjärta startade hon en blogg där hon skrev om vad som hade hänt och hur hon varje dag väntade på att telefonen skulle ringa. Idag är hon transplanterad och fortsätter att blogga om sin resa, hur det är att leva med ett nytt hjärta och hur viktigt det är att ta ställning. Via hennes blogg kommer fler i kontakt med frågan och får en inblick i vad organdonation handlar om, vad det betyder och vilken skillnad en ny chans innebär.

Vill ni ta del av Sofias blogg? Gå in på poffen.se

sofia

 

#4 Tereze gjorde en egen affisch och satte upp på biblioteket

När MOD inte hade några affischer så tog Tereze saker i egna händer och satte helt enkelt upp två utvikta broschyrer intill varandra på olika anslagstavlor, bl a på biblioteket. Uppsalaborna är nu bättre informerade om organdonation. En enormt fiffig lösning tyckte vi!

Tereze’s kusin, en liten flicka på 5 år, gick tyvärr bort i sin väntan på ett nytt hjärta.

 

 

#3 ”Filmerna vi aldrig vill visa” är producerad av reklambolaget Ruth

Ruth, reklambyrå lokaliserad i Stockholm, tog fram olika förslag till vår MOD-film. När ”Filmerna vi aldrig vill visa” presenterades rann tårarna. Då visste vi att det här var något utöver det vanliga.

”Filmerna vi aldrig vill visa” är en kort dokumentär som visar tre personer som alla står på en väntelista. Hur de hanterar vardagen, deras drömmar och deras tankar. Alla har också spelat in en varsin avskedsfilm som endast visas ifall de skulle dö i väntan på sina organ. Därav titeln. De är verkligen filmerna som vi aldrig vill visa.

Ruth har producerat dokumentärer gratis åt MOD, och den har nu visats över 1 miljon gånger.

filmernavialdrigvillvisa

 

#2 Tewonder skapade det Digitala donationskortet

MOD är stolta över att kunna erbjuda ett helt nytt sätt att säga JA till organdonation i Sverige idag. Det Digitala Donationskortet.

Det är precis som ett vanligt donationskort som man har i plånboken, men detta finns istället sparat i mobilen. Poängen är att dela det med sina vänner, nära och kära – via sms, mail, Twitter eller Facebook. Helt enkelt göra sin vilja känd – och få fler att göra samma sak.

Det Digitala Donationskortet hade inte varit möjligt utan Tewonder – digital kommunikationsbyrå – som tagit fram appen gratis åt MOD.

Ladda hem appen

digdk

# 1 Reklambyrån Cordovan designade MOD’s logga

Vad är en organisation utan en tydlig och igenkänningsbar logga? Ingenting! Vi visste att vi ville ha något fräscht, ungdomligt och snyggt. Voilà. Här kom Sveriges yngsta reklambyrå Cordovan in i bilden. De har illustrerat och tagit fram MOD’s logga helt gratis.

Helt underbart tyckte vi!

modlogo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.