fbpx

Ett nytt sätt att ta ställning- Digitalt Donationskort

Nu etableras en ny organisation, MOD- Mer Organdonation i Sverige. Initiativet kommer från före detta patienter som alla själva är transplanterade och med företrädare från näringslivet, professionen och politiken. ”Vi gör detta för att Sverige ej ligger långt framme vad gäller antal organdonationer jämfört med övriga Europa och den trenden fortsätter”, säger grundarna Peter Carstedt & Martha Ehlin. Många saker kan vidareutvecklas, bland annat att det positiva budskapet att organdonation räddar liv inte når ut och attraherar inte allmänheten i tillräcklig utsträckning. MOD – Mer organdonation vill och ska arbete med denna fråga.

 

Helt nytt sätt att ta ställning till organdonation- Digitalt Donationskort

Vid pressträffen i Sverige Riksdag lanserades detta nya sätt att ta ställning till organdonation. Genom att ladda ner ett digitalt donationskort kan man enkelt ta ställning i frågan och dessutom sprida att man gjort detta via sociala medier till nära och kära. Ambitionen är att göra det enklare för fler att prata om hur de ser på denna viktiga fråga eftersom det är det mest effektiva sätt att göra sin vilja känd.

 

Pressträff i Sveriges Riksdag

Pressträffen öppnades av Penilla Gunther, själv hjärttransplanterad och riksdagsledamot (KD), som påpekade att ”Det är välkommet med nya initiativ som MOD. Genom att vi arbetar ifrån olika arenor kan vi tillsammans göra skillnad i denna viktiga fråga”Annika Tibell, tidigare verksamhetschef för Transplantation vid KI, menade ”Att nu få ett donationskort ut i mobilerna är en viktig milstolpe i arbetet för mer organdonation” samtidigt som hon redogjorde för hur situationen ser ut idag i Sverige. Sören Gyll (tidigare Volvo chef bl.a.) som själv är levertransplanterad berättade om sin egna personliga historia och att han ”under en tid själv sökt möjligheter att kunna göra något. Efter att ha träffat Peter och Martha, som båda är transplanterade och som nu har en sådan energi att vilja göra något åt frågan, så har jag bestämt att jag vill stödja dem”Anna-Lena Sörensson Riksdagsledamot S och som arbetar för en mer jämlik vård, avslutade pressträffen med att berätta att ”Vi behöver en översyn av regelverket och vi behöver skapa mer opinion”.

Fakta

– Digitala Donationskortet laddas ner via Appstore (app.merorgandonation.se)

– Donationsappen är gratis

– Informationen sparas endast i användarens mobil (ej kopplat till donationsregistret)

– Syftet är att fler skall ta ställning & att man skall dela att man tagit ställning

– Man kan sprida att man tagit ställning via SMS, Mail, Facebook och/eller Twitter

 Läs mer på MyNewsDesk här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.