fbpx

Frågor och svar

Man, 50+ år

Organdonation Transplantation

God kväll,
Arthur heter jag, vi är ett gäng på 70+ som diskuterade njurtransplantationer ikväll.
Frågan är hur gammal kan man vara för att få en njurtransplantation? Och finns det någon övre åldergräns för att vara donator?
Tack på förhand!

Svar

Ellinor Broms

Njursviktskoordinator

13 oktober, 2014

Bäste Arthur, Tack för din fråga! Nej du, det finns ingen övre åldersgräns för att få en njure, sett ur ett kronologiskt perspektiv. Det är inte heller så att man inte blir transplanterad som äldre för att man inte är ”värd att satsa på”. För varje enskild person görs en individuell bedömning för att ta reda på om en transplantation blir till nytta, eller om risken för komplikationer överväger nyttan. Då väljer man en annan behandling som är lämpligare för den personen. Liksom ett maskineri slits kroppen med åren som går, därför blir det med automatik så att transplantation blir mindre lämpligt för äldre. ”Slitgränsen” går för många någonstans runt 65-70 år. Men det finns flera 70+-åringar som har transplanterats, när kroppen är tillräckligt frisk i övrigt. Det är alltså en bedömning från person till person. För donatorer finns inte heller någon särskild åldersgräns uppåt. Det som gäller är att man ska vara mycket frisk i hjärta, kärl och njurar, samt på alla andra sätt. Vi vill ju vara säkra på att aldrig äventyra hälsan hos någon genom att operera ut en njure. Det kan vara bra att känna till att njurfunktionen helt naturligt sjunker med cirka 1 % om året från det att man fyllt 50. Då kanske man som äldre har en lägre njurfunktion än vad som krävs för att man ska få bli njurdonator.

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig