Frågor och svar

Kvinna, 26-35 år

Hei
Jeg tar kontakt på vegne av en venninne som er tysk og bosatt i Berlin. Hun har behov for ny nyre og har en venninne ( tysk, bosatt i England) som er villig til å donere sin nyre i ringbytte. Er det mulig for de to å delta i det svenske byttesystemet til tross for at de ikke er bosatt i Sverige?
På forhånd takk!

Svar

Ellinor Broms

Njursviktskoordinator

20 oktober, 2016

Hej och tack för din fråga!
Tyvärr svarar jag att - nej, det är inte möjligt för din väninna i Tyskland med en donator boende i England att kunna delta i ett bytessystem i Sverige. För det måste man vara skriven i Sverige. Men jag tycker att din väninna ska ta reda på mer om hur det fungerar i England och vilka möjligheterna är där.
Lycka till och hoppas att ni hittar en lösning som fungerar!

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig