Frågor och svar

Kvinna, 26-35 år

Hej Bengt-Åke,
Vi har nyligen fått reda på att mamma (icke-rökare, 58 år) har Emfysem. Om hennes lungor skulle försämras avsevärt mycket, har jag som hennes dotter möjlighet att donera min ena lunga till henne. Både jag och min syster är bredda att göra det. Jag är 30 och hon är 27 år.
Tack på förhand!
Hälsningar,
Neruda

Svar

Bengt-Åke Henriksson

F.d. Donationsansvarig läkare

17 mars, 2017

Hej!

Tack för din fråga.

De organ som doneras från levande givare i Sverige är ena njuren och del av en lever. Övriga organ tas inte för transplantation från levande givare.

Emfysem brukar ju inte försämras så akut att det inte går att få donerade lungor från avlidna givare.

Jag förstår er förtvivlan över er mor men om transplantation blir aktuell så har hon stora möjligheter att få en transplantation.

Med vänlig hälsning,

Bengt-Åke Henriksson

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig