fbpx

Frågor och svar

Kvinna, 26-35 år

Anhörig Organdonation

Hej Daniel,
För ett år sedan omkom min son i en olycka och vi valde att donera hans organ. Finns det möjlighet att få reda på vilka som fick hans organ och komma i kontakt med dem?
Det hade betytt så mycket för mig och min familj.
Mvh,
Anna

Svar

Daniel Brattgård

Sjukhuspräst

12 oktober, 2014

Anna, Du kan inte få reda på vem/vilka som fick Dins sons ovärdeliga gåvor efter hans död. Du kan däremot vid kontakt med den avdelning där Din son dog få reda på vilka transplantationer som kunnat genomföras tack vare Din sons generositet. Detta tycker jag att du ska göra. Det är vår erfarenhet, att en direkt kontakt mellan donatorns anhöriga och de som transplanterats inte är givande för någon. Att förlora en son i en tragisk olycka är något av det svåraste man kan gå igenom. Även om vi vet att det är till viss tröst för familjen att det trots allt kunde bli möjligt med organdonation, så är det en så helt annan situation att få nya livsmöjligheter genom en transplantation tack vare en donators gåva i form av organdonation att vi inte tror det är lämpligt, att man möts.

Vissa av svaren på Merorgandonation.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt forskning och vård inom donation och transplantation, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med sjukvårdspersonal vad som gäller i ditt fall. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter. Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Ställ din egen fråga till mig